Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Jagnięcina w sosie migdałowo – kokosowym

Składniki:

  • jagniecina 1 kg
  • maka, sol i pieprz do optoczenia mieska
  • 1 łyżeczka oleju
  • maslo 75 gram
  • 2 cebule
  • czosnek 4 zabki
  • imbir ok 5 cm
  • mielone migdaly 225 gram
  • kminek mielony 2 lyzeczki
  • kardamon 1 lyzeczka
  • papryczki chili 3
  • pieprz 1 lyzeczka
  • przyprawa chili 1 lyzeczka
  • mleczko kokosowe 600 gram
  • Bulion drobiowy 600 ml
  • swieza kolendra


Sposób przygotowania:

  1. Mieso pokroj w kostke, obtocz w mace z pieprzem i sola, smaz na rozgrzanej patelni z olejem az zbrazowieje, odstaw
  2. Rozpusc maslo, smaz na srednim ogniu posiekana cebulke przez ok 10 minut. Dodaj czosnek, imbir, migdaly, przyprawy i gotuj mieszajac przez kolejne 4 minuty.
  3. Dodaj mieso i mleczko kokosowe, na patelnie az wszystko sie zagotuje.
  4. Po zagtowaniu przeloz skladniki do naczynia zaroodpornego i wloz do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na godzine.
  5. Posyp swieza kolendra
  6. Serwuj z ryzem lub chlebem naan.

Podsumowanie

Proste przygotowanie, choc ilosc sklanikow moze odstraszyc. Po szybkim przygotowaniu, danie piecze sie w piekarniku, napelniajac dom cudownym aromatem wschodu...

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI