Składniki
- jagniecina 1 kg
- maka, sol i pieprz do optoczenia mieska
- 1 łyżeczka oleju
- maslo 75 gram
- 2 cebule
- czosnek 4 zabki
- imbir ok 5 cm
- mielone migdaly 225 gram
- kminek mielony 2 lyzeczki
- kardamon 1 lyzeczka
- papryczki chili 3
- pieprz 1 lyzeczka
- przyprawa chili 1 lyzeczka
- mleczko kokosowe 600 gram
- Bulion drobiowy 600 ml
- swieza kolendra
Sposób przygotowania
- Mieso pokroj w kostke, obtocz w mace z pieprzem i sola, smaz na rozgrzanej patelni z olejem az zbrazowieje, odstaw
- Rozpusc maslo, smaz na srednim ogniu posiekana cebulke przez ok 10 minut. Dodaj czosnek, imbir, migdaly, przyprawy i gotuj mieszajac przez kolejne 4 minuty.
- Dodaj mieso i mleczko kokosowe, na patelnie az wszystko sie zagotuje.
- Po zagtowaniu przeloz skladniki do naczynia zaroodpornego i wloz do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na godzine.
- Posyp swieza kolendra
- Serwuj z ryzem lub chlebem naan.
Podsumowanie przepisu
Proste przygotowanie, choc ilosc sklanikow moze odstraszyc. Po szybkim przygotowaniu, danie piecze sie w piekarniku, napelniajac dom cudownym aromatem wschodu...