Już jutro rusza Bocuse d’Or!

Jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych ma dwadzieścia parę godzin na liczniku do startu. Niektóre z drużyn trenowały po dwa lata przed jutrzejszym wystąpieniem. |Jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych ma dwadzieścia parę godzin na liczniku do startu. Niektóre z drużyn trenowały po dwa lata przed jutrzejszym wystąpieniem.
To konkurs kulinarny, podczas którego emocje sięgają zenitu również dlatego, ze oprócz grona jurorów z całego świata zmaganiom najlepszych (i najlepiej dofinansowanych szefów kuchni z całego świata przyglądają się…kibice. Atmosfera w Lyonie przypomina wtedy boisko do hokeja lub footballu amerykańskiego: słychać okrzyki, trąby, sypie się confetti. Najlepiej obejrzeć to np. na filmie nagranym przez amerykańską drużynę w 2012: [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kIFpyZ9_KQY’] Ekipa złożona z szefa kuchni i jego pomocnika, który musi mieć poniżej 22 lat ma 5 godzin 35 minut na skomponowanie jednego dania z ryby i jednego z mięsa – jednak dania te muszą trzymać się konkretnych zasad, być podane w niesłychanie wystawny sposób: Konkursowe zmagania będzie można śledzić online, a już teraz warto obejrzeć nadawany przez kuchnię + film „Najlepszy kucharz świata” .  

reklama