Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

The Byk i kanapka z lemon curd.


Życzenie było proste - słodko słono, ja dorzuciłam jeszcze trochę smaku kwaśnego i pieprznego. To prezent dla znajomej z FB z którą póki co nigdy sie nie widziałam.

1.   croissant

  2.   masło

  3.   lemon curd

  4.   sezamki

  5.   świeże liście oregano

  6.   ryż dmuchany

  7.   sól & pieprz
Lemon curd…  jadłam kiedyś i zafascynował mnie smakiem, ale w sumie to nie bardzo wiedziałam co to takiego?

Delikatny, orzeźwiający w smaku cytrynowy krem na bazie jajek i masła, idealny do deserów i słodkich kanapek. Pyszny znajdziecie w delikatesach Marks&Spencer. Świeżutki croissant wydawał mi się dla lemon curd’a najlepszym towarzystwem. Ta kanapka to letnia bajka – składniki są zabawne i abstrakcyjne nieco…
Przekrojony croissant kładę na moment na patelnię aby złapał ciut ciepła, lepiej przyjmie wówczas masło. Posmarowane masłem połówki francuskiego pieczywa posypuję dosłownie 1/3 szczypty soli i 1/2 szczypty pieprzu – dla przełamania smaku. Czas na głównego bohatera – cytrynowy krem rodem z brytyjskich delikatesów. Tutaj UWAGA curd jest naprawdę słodki!!! Na pieczywo nakładam cienką warstwę kremu – łatwo można przesadzić, nooo… chyba że ktoś lubi na bardzo słodko.
Dla kolejnej zmiany smakowego kierunku używam świeżych listków oregano. Nawiązują bardziej do soli i pieprzu ale w niczym nie przeszkadzają słodyczy kremu – interesujące.
Na sam koniec małe prezenciki. Posypuję kanapkę dmuchanym ryżem i pokruszonym sezamkiem.O dmuchanym ryżu myślałam już od dawna, może nie ma wielu walorów smakowych ale prześlicznie dekoruje kanapkę.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI