Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

The Byk i kanapka z truskawkami


Haloooo!!! dziewczyny to dla Was!!! Słodka kanapka dla dwóch świetnych dziewczyn - Agnieszki i Oli!
  1. ciasto drożdżowe
  2. liście świeżej mięty
  3. truskawki
  4. masło
  5. sos balsamico gęsty
  6. czekoladowy cukierek jakiś
  7. szczypta cukru
  8. miniszczypta soli
  

Ola miała urodziny wczoraj a Agnieszka dzisiaj. Truskawki na koronkach dla majowych Byczków. Przyjemność!!!

Gdzie się dzisiaj nie obejrzeć tam bazary ze zdrową żywnością !! Na takim właśnie lokalnym, dzielnicowym bazarku nabyłam kawałek ciasta drożdżowego za całe 2 zl. Pachnące, miękkie z imponującą ilością kruszonki:) Truskawki jeszcze nie takie pyszne jak latem ale są! więc też kupiłam. Mięta rośnie w kuchni, masło zazwyczaj jest w lodówce, brakowało tylko czekolady…ale znalazłam 2 czekoladowe cukierki, a dokładnie moje ulubione kasztanki:) Niczego więcej nie potrzebowałam. Ciasto drożdżowe kroję na „kromki” bo zastąpi ono w dzisiejszej kanapce pieczywo. Kładę je na patelnię grillową – tylko z jednej strony – po to aby masło łatwo wniknęło w środek ciasta drożdżowego. Truskawki myję i kroję na plastry, wkładam do miseczki i posypuję odrobiną cukru. Listki świeżej mięty tnę na cienkie paseczki, dorzucam do truskawek. Bardzo delikatnie, dosłownie odrobinę rozgniatam wszystko widelcem.   

Na maślane ciasto przekładam truskawki z miętą, posypuję wszystko mini szczyptą soli dla wzmocnienia smaku. Kruszę w palcach czekoladowe cukierki, można oczywiście użyć czekolady i zetrzeć ją np. na tarce do parmezanu. Na koniec skrapiam słodkie kanapeczki kilkoma kroplami sosu balsamicznego, który idealnie zamyka wszystkie smaki.

 


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI