1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

The Byk: kanapka z botwinką!

Wiosna! Wiosna ! Wiosna! Pomidory i ogórki można kupować przez cały rok, ale młodą botwinkę.... tylko na wiosnę!|Wiosna! Wiosna ! Wiosna! Pomidory i ogórki można kupować przez cały rok, ale młodą botwinkę.... tylko na wiosnę!|Wiosna! Wiosna ! Wiosna! Pomidory i ogórki można kupować przez cały rok, ale młodą botwinkę.... tylko na wiosnę!

  1. chleb żytni na zakwasie
  2. pasztet sojowy
  3. młoda botwinka
  4. pomidor
  5. orzechy włoskie
  6. anchois
  7. sos balsamiczny
  8. ocet balsamiczny
  9. sól
Cały sekret tej kanapki to pasta na bazie anchois i sosu balsamicznego, ale o tym zaraz...
To co jeszcze potrzebne, to pasztet - smakowo fantastycznie komponuje się sojowy!  Młodą botwinkę - też bardzo istotny element, gotuje w pojemniku na parze, dość długo jak na takie młode liście. Czerwone pędy są oporne i potrzebują spędzić trochę czasu, aby zmięknąć...  
 
Pasta: sos balsamiczny + anchois + orzechy włoskie + trochę octu balsamicznego i wody - dla rozrzedzenia. Miksujemy! Pasta jest dość gęsta, można ją nakładać na chleb normalnie nożem:) niewiarygodny smak... Czas na dekorację:) 
 
Kromkę chleba smaruję pastą, na to układam plastry pomidora, na to pyszny pasztet sojowy.
Pędy botwinki zawijam dookoła siebie - powstaje bordowo/zielone koło. Wszystko posypuję 
lekko rozgniecionymi orzechami i solą gruboziarnistą.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze