1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

The Byk : kanapka z dymką

Ta kanapka (po konsultacji z jego małżonką) jest dla pewnego Pawła, który jest taaak zabawny, że pękasz ze śmiechu. Jest też świetnym tatą oraz konkretnym i bardzo błyskotliwym partnerem do rozmowy. Ale przede wszystkim - jak doniosła małżonka - kocha dymkę!! A o dymce właśnie jest dzisiejsza kanapka.

1.   bułka razowa
  2.   boczek wędzony
  3.   pędy świeżej dymki
  4.   rukola
  5.   musztarda
  6.   majonez
  7.   chili
Pędy dymki płuczę pod bieżącą wodą. Nagrzewam piekarnik do maximum i kładę je bezpośrednio na żeberka. Po chwili zmniejszam temperaturę do około 60 C. Chcę aby dymka powolutku udusiła się od środka, białe części robią wówczas mięciutkie i soczyste. Końcówki zielonych pędów będą prawdopodobnie lekko spalone i same się wykruszą:) Zabawa z piekarnikiem trwa +/- 15-20 min. Długie pędy uduszonej młodej cebulki przecinam na pół i łączę w krótszy pęczek. Każdy z osobna zawijam na ukos w plaster wędzonego boczku. Takie zawijasy układam na patelni grillowej i co jakiś czas przekładam na jeszcze nie spieczony bok. Tłuszcz z boczku obwicie wypływa na patelnię a ja go jeszcze na sam koniec wykorzystam. Zamoczę w nim pieczywo... zarazi on chleb wędzonym smakiem. Dresssing jaki użyję do tej kanapki jest najprostszy jaki znam i super smaczny. Majonez + musztarda + chili -  KLASYK !!!
Wszystko jest gotowe a sam koniec jest bardzo prosty. Na pieczywo lekko przesiąknięte wędzonym tłuszczem z boczku kładę rukolę, którą polewam odrobiną dressingu. Czas na głównego bohaterkę - dymkę otuloną w soczysty bekon. Kładę na kromkę po 2 sztuki i również polewam dressingiem. Przy tej kanapce nie ma najmniejszej potrzeby używania soli, duuużo jej w boczku.
 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze