Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

The Byk: kanapka z kozim serem i porzeczkami


24 lipca 2013 Kanapki The Byk The Byk
Ta kanapka to kolejna prosta, letnia propozycja na bazie tego co nam matka natura dała w lipcu. Słodki i kolorowy okres porzeczkowy. Dedykuję ją Marzence, która jak nikt kocha kolory...

1.   żytnie pieczywo na zakwasie

  2.   oliwa

  3.   ser kozi

  4.   kwiatki oregano

  5.   czarna porzeczka

  6.   czerwona porzeczka
  7.   szczypta soli
8.   szczypta pieprzu

 

Marzenka poprosiła o kozi ser z figą, może……  Ten zestaw uwielbiają absolutnie  wszyscy ! Jeśli ktoś miał ochotę na kozi ser, to w 98% w obecności fig. A co z resztą owoców ? naszych owoców ! Pięknych, dojrzałych, soczystych, swojskich.  Figi owszem – prze pyszne !! ale na pewno nie te które docierają do nas, szkoda!
Dla tego proponuje zastępstwo, całkiem udane jak się okazało. Zamiast fig użyję porzeczek. Od razu zrobię dwie wersje kanapki: z czerwoną i czarną porzeczką. Dwa smaki, dwa kolory. Osobiście na czarną odmianę owoców czekam z utęsknieniem cały rok – baaardzo lubię. Żytni chleb na zakwasie na dziko pieczony – coś wspaniałego. Jest mocno zbity, ma twardą skórkę na której gdzieniegdzie widać jeszcze pozostałości węgla na, którym jest pieczony. Pachnie!! Jest dobry do jedzenia nawet po tygodniu, więcej jest wtedy jeszcze lepszy:) Miksuję porzeczki w mikserze, osobno czerwoną i osobno czarną – stąd 2 wersje kanapki. Kolory piękne !!!  Bochen chleba był ogromny więc 1 pajdę, która jest wielka przekrawam na mniejsze kromki. Każdą polewam odrobiną oliwy i smaruję musem porzeczkowym. Mam przed sobą 2 cudne kanapeczki, jedną w kolorze ciemno fioletowym, drugą soczysto czerwonym. Kromki są małe, tak na 2 razy do zjedzenia.
Na warstwie musu układam po 2 plastry sera koziego. Nie wkładam go na noc do lodówki, aby mógł minimalnie zmięknąć i „popłynąć”. Serek dekoruję całymi kuleczkami owoców i kwiatkami oregano. Są delikatnie fioletowe, drobniutkie a płatki mają lekko słodkawe. Wszystko na koniec posypuję mini szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Naprawę szybka, pyszna robota.  I jeszcze trochę musu porzeczkowego zostaje na deser:) Polska propozycja na kanapkę z kozim serem. Smaczna i łatwiejsza do wykonania, bo porzeczek do o koła w brud. Kanapka kusi kwiatami i kolorami.

 


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI