Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

The Byk: kanapka ze schabem


25 kwietnia 2013 Kanapki The Byk The Byk
Przy tej kanapce nie ma dużo pracy. Wiecej czasu zajmuje chyba jej dekorowanie.

1.   bułka pełnoziarnista

2.   schab od mamy

3.   serek typu Philadelphia

4.   ogórki konserwowe

5.   marchew

6.   cebula 7.   rzodkiewki 8.   natka pietruszki

9.   musztarda 10. świeżo zmielony pieprz

Ta kanapka jest dla cioci Eli, siostry mojej mamy

Obieram marchewkę i ucieram ją na drobnej tarce. Jak najdrobniej jak to możliwe. Dobrze ją potem odsączyć na sitku, bo jak się okazuje ma w sobie duuużo soku. Jeśli tego nie zrobimy może sie okazać, że po połączeniu z serkiem, masa bedzie za rzadka… Odsączoną marchewkę łącze z serkiem, dodaję szczyptę soli dla smaku. I na tym koniec większych przygotowań. Bułkę kroję w poprzek na trzy kromki. Każdą część smaruję marchewkowym serkiem, na to kładkę po 1 plastrze schabu. Smaruję go przez środek paskiem musztardy. Teraz czas na dekoracje!! Po obu stronach paska musztardy kładkę cienkie plasterki rzodkiewki. Czerwona obwódka nadaje całości ładny akcent kolorystyczny.  Na rzodkiewki kładę podlużne paski ogórka konserwowego, na które kładkę połówki talarkow cienko pokrojonej cebuli. Wszystko posypuje świeżo zmielonym pieprzem i dekoruję listkami natki pietruszki. Gotowe!!!

Schab który użyłam do kanapki dla Eli to wspomnienie minionych świąt. Spędziłyśmy je trochę razem. Ostatni kawałek wyjęłam z zamrażarki. Zrobiła go moja mama, napewno leżał całą noc w jakiejś sekretnej marynacie…pyszny!!!

Za to uwielbiam święta.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI