Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Keks jabłkowy z karmelizowanymi pestkami dyni

Składniki:

  • masło 150g
  • cukier 150g
  • cukier waniliowy 2 szt
  • jaja 4 sztuki
  • mąka 300 g
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • namoczone rodzynki 2 łyżki
  • pestki dyni 100 g
  • jabłko 1 duże lub 1,5 średniego
  • cukier brązowy 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik do 175 stopni. Rodzynki namocz 15 minut w gorącej wodzie, odsącz i obtocz w mące. Formę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ucierając (miksując). Partiami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszaj mikserem. Dodaj połowę pestek dyni, pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki, wymieszaj łyżką. Przełóż do foremki, piecz 50-60 minut, stopień wypieczenia sprawdź patyczkiem. Studź na kratce. Na ciepłe ciasto wyłóż pestki w karmelu.

 

Na patelnię wlej 8 łyżek wody i wsyp 4 łyżki brązowego cukru, oraz pozostałe pestki dyni. Pozwól aby chwilę się popróżyły w powstałym sosie, gdy prawie cała woda wyparuje wyłóż ciepłe na ciasto.

Podsumowanie

Bardzo smaczne ciasto, a pestki dynie rozpływają się w ustach. Polecam

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI