1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym

Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym

Składniki
  • - 1 czerwona papryka - 100 g czarnych oliwek - 200 g żółtego sera Gouda - 200 g mąki pszennej - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka - 100 ml oliwy z oliwek - kilka gałązek świeżej bazylii - 2 łyżeczki ziół prowansalskich - sos czosnkowy Tarsmak - sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze