kolorowa wiosenna zdrowa wariacja

reklama

Składniki
  • zielone szparagi 0,3 kg
  • batat 1 sztuka
  • cukinia 1 sztuka
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • tymianek kilka gałązek
  • rozmaryn kilka gałązek
  • szynka parmeńska lub boczek w plastrach opcjonalnie kilka plasterków
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta
  • pieczarki 3 sztuki
  • olej 2 łyżki
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umyć, pokroić na cząstki i posypać przyprawami. Ułożyć w naczyniu lub na blaszce, skropić olejem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec przez  ok. 30 minut.

Podsumowanie przepisu

Zaczyna się sezon na zielone szparagi,,to dla mnie istne szaleństwo… ten sezon jest niestety zbyt krótki, żeby zdążyć wypróbować wszystkie przepisy na potrawy z zielonymi szparagami… nacieszmy więc oczy, tym co mamy…

Mój mąż ostatnio stwierdził, że te danie to świetna przekąska na wieczór zamiast chipsów 😉

Małgorzata Kozak