Składniki
- zielone szparagi 0,3 kg
- batat 1 sztuka
- cukinia 1 sztuka
- cebula czerwona 1 sztuka
- tymianek kilka gałązek
- rozmaryn kilka gałązek
- szynka parmeńska lub boczek w plastrach opcjonalnie kilka plasterków
- sól szczypta
- pieprz szczypta
- pieczarki 3 sztuki
- olej 2 łyżki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umyć, pokroić na cząstki i posypać przyprawami. Ułożyć w naczyniu lub na blaszce, skropić olejem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec przez ok. 30 minut.
Podsumowanie przepisu
Zaczyna się sezon na zielone szparagi,,to dla mnie istne szaleństwo... ten sezon jest niestety zbyt krótki, żeby zdążyć wypróbować wszystkie przepisy na potrawy z zielonymi szparagami... nacieszmy więc oczy, tym co mamy...
Mój mąż ostatnio stwierdził, że te danie to świetna przekąska na wieczór zamiast chipsów ;)
Małgorzata Kozak