Kolorowe crostini

reklama

Składniki
  • ciabatta lub dobra bagietka na zakwasie 1 lub 2, w zależności od wielkości, potrzebne jest około 4-6 kromeczek na osobę
  • oliwa do posmarowania grzanek 1 łyżka
  • owcza ricotta kilka łyżek
  • pomidory koktajlowe kilkanaście
  • ocet balsamiczny o aromacie figi kilka łyzeczek
  • brązowe pieczarki 300 g
  • czosnek 1/2 ząbka
  • świeży tymianek 1 łyżka
  • oliwa truflowa 1 łyżka
  • ser Pecorino 20 g
  • Mrożony zielony groszek 1 szklanka
  • czosnek 1/2 ząbka
  • skórka z połowy cytryny 1
  • sok z cytryny 1/2 łyzeczki
  • świeże listki mięty 1 łyżka
  • pieprz, sól, cukier, oliwa
Sposób przygotowania

Pokrój pieczywo na niezbyt cienkie kromki, rozłóż na blasze, posmaruj każdą kromkę oliwą i opiecz kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st C do momentu, kiedy crostini będą lekko złote. Nałóż na grzanki dodatki i od razu podawaj.

Pomysły na dodatki do crostini

Owcza ricotta, pieczone pomidorki, figowe balsamico

– kilka łyżek owczej ricotty

– kilkanaście pomidorków koktajlowych (na 8 crostini użyłam 16 pomidorków)

– sól, pieprz

– łyżka oliwy z oliwek

– ocet balsamiczny o aromacie figi

Przekrój pomidorki na pół, posól, popieprz, wymieszaj z oliwą i rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 st C około 40 minut (razem z pomidorkami możesz upiec 4 spore ząbki czosnku w łupinach, które przydadzą się do puree z kolejnego przepisu).

Grzanki posmaruj grubo ricottą, ułóż po kilka pomidorków, skrop figowym balsamico.

Brązowe pieczarki, tymianek, pecorino

– 300 g brązowych pieczarek

– ½ ząbka czosnku

– łyżka octu balsamicznego

– sól, świeżo mielony czarny pieprz

– liski świeżego tymianku

– oliwa truflowa

– wiórki dojrzałego pecorino

Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę, wrzuć na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię i smaż kilka minut często mieszając i uważając, żeby pieczarki się nie przypaliły. Kiedy grzyby zmiękną, zmniejsz ogień, dodaj posiekany czosnek i po chwili wlej ocet. Smaż 2-3 minuty, aby ocet się zredukował. Po lekkim ostudzeniu posól i popieprz, wymieszaj pieczarki ze świeżym tymiankiem, ułóż je na grzankach, skrop oliwą truflową i obłóż wiórkami pecorino.

Cytrynowo-miętowy mash z groszku

– szklanka mrożonego groszku

– ½ ząbka czosnku

– zest z połowy cytryny

– łyzeczka soku z cytryny

– 2 łyzeczki oliwy z oliwek

– kilka listków mięty

– sól, pieprz, szczypta cukru

Groszek i czosnek zalej wodą, dodaj szczyptę soli i cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty. Odcedź i rozgnieć wszystko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodaj skórkę i sok z cytryny, oliwę, posiekaną miętę i dobrze wymieszaj. Posól i popieprz do smaku, ułóż na crostini.

Podsumowanie przepisu

Oto moje menu. Może nie wyśnione i wymarzone, bo na takie składników na straganach póki co brak, ale na pewno proste i idealne na tu i teraz – lekko wiosenne dzięki  barwnej przystawce, rozgrzewające nie dość jeszcze ciepłe dni  w daniu głównym i puszczające oczko w stronę lata za sprawą obłędnego deseru. Mam nadzieję, że spodoba się Wam choć w połowie tak, jak moim gościom, którzy wylizali talerze do czysta 🙂

Przystawka – Kolorowe crostini

Danie główne – Kotlety wieprzowe w calvadosie na puree z pieczonym czosnkiem

Deser – Kruche ciastko z macerowanymi truskawkami i bazyliową bitą śmietaną

Poniżej przepis na przystawkę, kolejne przepisy zamieszczę w oddzielnych kartach