Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Konfitura truskawkowa z kiwi i sok truskawkowy

Składniki:

  • truskawki 4 kg
  • kiwi 6-8 sztuk
  • cukier 1,5 kg
  • woda 2 l


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Wykonanie:

 

Truskawki umyj i oderwij szypułki. Wrzuć do dużego garnka tak aby truskawki napełniły go do 2/3 objętości. Podlej wodą i gotuj godzinę. Zbierz nadmiar soku do osobnego garnka. Następnego dnia dodaj 1 kg cukru i gotuj przez godzinę. Zbierz nadmiar soku. 

Do zebranego przez dwa dni soku dosyp pozostały cukier i zagotuj. Gorący wlewaj do butelek. Butelki stawiaj na ściereczce do góry dnem.

Trzeciego dnia do konfitury dodaj obrane i pokrojone w plastry kiwi, gotuj przez godzinę. Gorącą wkładaj do słoików. Zakręć i postaw słoiki do góry dnem.

 

 

Rada: Pamiętaj aby często mieszać konfiturę w trakcie gotowania, aby się nie przypaliła. A jeśli już to się zdarzy, po prostu przełóż zawartość do drugiego garnka nie zeskrobując resztek z dna !

Podsumowanie

Babcia zawsze gotowała konfiturę przez 3 dni po 1 godzinie. Tak też robię i ja. Słodki truskawkowy smak z dodatkiem kwaskowego kiwi do doskonały sposób na zamknięcie letnich smaków w słoiku na zimę. Smakuje przepysznie z naleśnikami, gdy za oknem śnieg.

POLECANE KSIĄŻKI