Kopytka szpinakowe

reklama

Składniki
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków, 25 dag białego sera, 3o dag mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, jajko, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4 cebule, masło lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Łączymy zmielone ziemniaki i biały ser z ugotowanym i wystudzonym szpinakiem. Można kupić świeży szpinak. Ja  użyłam tego w brykiecie. Dodajemy jajko, zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Mieszamy wszystko, po czym dodajemy mąkę zarówno zwykłą jak i ziemniaczaną. Przekładamy wszystko na stolnicę. Nie należy  ciasta wyrabiać zbyt długo, ponieważ stanie się rzadkie. Formujemy z niego wałki,  po czym kroimy w ukośne romby. Podsypujemy mąką. Gotujemy wszystko w osolonej i naoliwionej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie. Podajemy gorące z podsmażoną cebulką.
Podsumowanie przepisu

Ma tylu zwolenników, co przeciwników.  Osobiście doceniam jego walory, bo nigdy nie był  dla mnie złym wspomnieniem przedszkolnych czasów. Szpinak. Dziś wyczaruję z niego kopytka.Mój przepis na danie główne w konkursie Kuchnia Zwierciadła.Przepis pochodzi z mojego autorskiego bloga www.emrosefood.blogspt.com