1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kotlety wieprzowe w calvadosie na puree z pieczonym czosnkiem

Składniki
  • ziemniaki 800 g
  • czosnek pieczony 4 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • mleko kilka łyżek
  • kotlety wieprzowe z kością 4
  • olej z pestek winogron 1 łyżeczka
  • szalotki 3-4 sztuki
  • calvados 4 łyzki
  • sok jabłkowy naturalny 130 ml
  • śmietanka 30% 150 ml
  • jabłko 1 duże
  • masło 1 łyzeczka
  • roszponka 3 duże garscie (ok. 100-125 g)
  • musztarda ziarnista 2 łyżeczki
  • ocet z białego wina 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania

Puree

Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, odcedź, dodaj czosnek wyłuskany z łupin oraz masło i około 3-4 łyżek mleka, ubij wszystko tłuczkiem na gładkie puree, dodając mleka, jeśli jest zbyt suche.

Kotlety

W czasie, kiedy gotują się ziemniaki, posól i popieprz mięso, kolejno ułóż je na mocno rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju. Smaż po 5 minut z każdej strony, po czym przełóż na talerz i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię włóż posiekane w piórka szalotki i podsmaż je kilka minut do miękkości. Dolej calvados (uwaga, będzie pryskać!) i poczekaj 2 minuty, aż alkohol odparuje. Dodaj sok jabłkowy i wymieszaj powstały sos, następnie dolej śmietankę i gotuj kilka chwil, aż sos zgęstnieje.

Jabłka

Podczas gdy mięso się smaży, pokrój jabłko poziomo na plastry grubości około 7 mm i podsmaż je z obu stron na maśle, aby lekko zmiękły. Trzymaj jabłka do chwili podania na ciepłej patelni, żeby nie ostygły.

Roszponka z musztardowym winegretem

Zmieszaj składniki sosu (oliwa, musztarda, ocet winny), popieprz i posól jeśli trzeba, wymieszaj z sałatą.

Na talerzach rozłóż puree, połóż na nim po kawałku mięsa, udekoruj jabłkiem i polej sosem. Podawaj z roszponką.

Do dania głównego polecam dojrzałe, pełne, czerwone wino z leśnymi aromatami, które pięknie podkreślą smak wieprzowiny.

Podsumowanie przepisu
cd. menu - karta z daniem głównym

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze