Składniki
- ziemniaki 800 g
- czosnek pieczony 4 ząbki
- masło 1 łyżka
- mleko kilka łyżek
- kotlety wieprzowe z kością 4
- olej z pestek winogron 1 łyżeczka
- szalotki 3-4 sztuki
- calvados 4 łyzki
- sok jabłkowy naturalny 130 ml
- śmietanka 30% 150 ml
- jabłko 1 duże
- masło 1 łyzeczka
- roszponka 3 duże garscie (ok. 100-125 g)
- musztarda ziarnista 2 łyżeczki
- ocet z białego wina 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Puree
Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, odcedź, dodaj czosnek wyłuskany z łupin oraz masło i około 3-4 łyżek mleka, ubij wszystko tłuczkiem na gładkie puree, dodając mleka, jeśli jest zbyt suche.
Kotlety
W czasie, kiedy gotują się ziemniaki, posól i popieprz mięso, kolejno ułóż je na mocno rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju. Smaż po 5 minut z każdej strony, po czym przełóż na talerz i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię włóż posiekane w piórka szalotki i podsmaż je kilka minut do miękkości. Dolej calvados (uwaga, będzie pryskać!) i poczekaj 2 minuty, aż alkohol odparuje. Dodaj sok jabłkowy i wymieszaj powstały sos, następnie dolej śmietankę i gotuj kilka chwil, aż sos zgęstnieje.
Jabłka
Podczas gdy mięso się smaży, pokrój jabłko poziomo na plastry grubości około 7 mm i podsmaż je z obu stron na maśle, aby lekko zmiękły. Trzymaj jabłka do chwili podania na ciepłej patelni, żeby nie ostygły.
Roszponka z musztardowym winegretem
Zmieszaj składniki sosu (oliwa, musztarda, ocet winny), popieprz i posól jeśli trzeba, wymieszaj z sałatą.
Na talerzach rozłóż puree, połóż na nim po kawałku mięsa, udekoruj jabłkiem i polej sosem. Podawaj z roszponką.
Do dania głównego polecam dojrzałe, pełne, czerwone wino z leśnymi aromatami, które pięknie podkreślą smak wieprzowiny.
Podsumowanie przepisu
cd. menu - karta z daniem głównym