Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Krem z pieczonej dyni, pomarańczą i pleśniowym serem

Składniki:

  • dynia 1 mała
  • por 1 szt.
  • wywar z włoszczyzny 0,5 l
  • sok i skórka otarta z połowy pomarańczy 1/2 szt.
  • dojrzałe pomidory 2 szt.
  • główka czosnku 1 szt.
  • oliwa z oliwek do pieczenia i smażenia
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • świeży tymianek 1 łyżka
  • ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią) 1 szt.
  • prażone pestki z dyni 1 garść
  • ocet balsamiczny ok. 2 łyżek


Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na mniejsze części, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Kiedy już ją pokroimy w kostkę, trzeba ją wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posolić, posypać tymiankiem, skropić oliwą (u mnie tymiankowa). Na blasze dodajemy także ćwiartki pomidorów oraz całą główkę czosnku. Pieczemy około 40 minut w 220 stopniach C. Sprawdzajmy by dynia się nie spiekła.
W tym czasie siekamy na drobne kawałki por. Podsmażamy ją przez chwilę na oliwie  tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zupy, dajemy upieczoną dynię, pomidory oraz wyciskamy upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. W tym czasie dodajemy skórkę pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy.  Następnie wszystko miksujemy na gładki krem.Zupę nalewamy do misek, skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy pleśniowy ser, tymianek oraz możemy dodać prażone pestki z dyni. Zupa ma specyficzny smak. Czuć aromat pomarańczy oraz ostrość gałki.

Podsumowanie

Nie ma lepszej kompozycji smaków dla zupy niż ta :) Zupa ma specyficzny smak. Czuć aromat pomarańczy oraz ostrość gałki. co roku mam wysyp dyni w ogródku i najbardziej lubię z nich robić zupy i frittaty :)

POLECANE KSIĄŻKI