Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kuchennymi drzwiami: Łososiowe rillettes albo pasta z łososia

Składniki:

  • świeży płat dzikiego łososia 300 g
  • wędzony łosoś 200 g
  • miękkie masło 2 łyżki
  • kapary 2 łyżki
  • sok cytryny z połowy małej
  • musztarda Dijon 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżeczka
  • posiekany koperek 2 łyżki
  • mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • oliwa EV 1 łyżka

10 września 2013 Kuchnia Monika Stachura
Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska
- Zjadłbym coś z ryb - rzucił On od niechcenia. - Właściwie to ja też bym zjadła - dodała Ona.

Następnego dnia Jej auto żwawo pomknęło na targ. Tam w lodzie pławiły się pysznie rybie piękności. „Tylko co z tych ryb?”-  pomyślała. I  wzrok powędrował od razu w stronę dorodnego dzikiego łososia. „Rilettes” – przemknęło Jej przez głowę. I dokupiła wędzonego, tłuste pomarańczowe płaty. A potem jeszcze prawdziwe masło, koperek. I upiecze do tego własny chleb. Razowiec. Zjedzą jutro razem cudowne późne śniadanie!

Sposób przygotowania:

  • Folię aluminiową smaruję oliwą. Kładę płat łososia,  posypuję solą i pieprzem,skrapiam oliwą.
  • Piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • Rozwijam z folii i zostawiam do ostudzenia.
  • Do miski wkładam wędzonego łososia drobno pokrojonego, cebulę, masło, kapary,musztardę i miód. Delikatnie mieszam.
  • Ostudzonego łososia dzielę widelcem na małe kawałki. Dodaję do reszty składników. Mieszam. Dodaję koperek,sok z cytryny,sól i pieprz do smaku.
  • Wkładam do lodówki na 2 godziny.
  • Podaję z domowym chlebem.
  • Dobra bagietka lub chleb na zakwasie sprawdzą się równie dobrze.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI