Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Baba muślinowa na Wielkanoc

Składniki:

Foremka o wymiarach 10 cm wysokość, 23 cm średnica
18 żółtek
200 g cukru
200 g mąki tortowej
100 ml mleka
100 g masła  + 2 łyżki do wysmarowania formy
5 dag świeżych drożdży

fot. Anna Kamińska
Wiosną powiało. W każdym razie kalendarzowo i serce do wiosny się rwie! Przednówkowe porządki w przyrodzie i w domu idą pełną parą.
Bociany widziałam, krążą nad wiejskimi łąkami. Odnawiają swoje gniazda.
Koty przeżywają swe marcowe uniesienia.
W doniczkach zieleni się owies i rzeżucha. Żonkile rozłożyły się w wazonie.
A w kuchni wiosenno-świąteczna krzątanina!
Kosz jaj, bakalie, świeże masło. Czekają na swój udział w kulinarnym misterium. Wyciągam babciną makutrę i trę szczęśliwe jaja i pół kwarty cukru. Będą baby.
Bo czyż może być Wielkanoc bez bab?!
Wiosennych świąt!

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął rosnąć - około 10 minut. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Przesiewamy mąkę i mieszamy wszystko 15 minut. (Można użyć miksera).  W czasie ucierania ciasta rozpuszczamy masło i pozostawiamy, aby przestygło. Letnie masło wlewamy do ciasta i znowu wszystko ucieramy 15 minut. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło dwukrotnie. Formę do babki dokładnie smarujemy masłem. Przekładamy wyrośnięte ciasto i ponownie odstawiamy do wyrastania, aby  wypełniło formę po brzegi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez  30- 40 minut. Stan upieczenia sprawdzamy suchym patyczkiem: jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy i czysty to znaczy, że ciasto  jest upieczone. Babkę możemy polać lukrem lub  posypać cukrem pudrem. Przechowujemy ją  pod przykryciem, aby nie wysychała.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI