Babeczki z czereśniami

W połowie czerwca wypatruję czereśni.
Czereśnie, mięsiste, słodkie, nasycone sokiem są owocem szczególnym.
Budzą wspomnienia.
Jako małe dziewczę z ,bandą’ okolicznych dzieciaków, buszowałam w czereśniowym sadzie.
Pod każdym pretekstem pędziliśmy na drzewa oblepione magicznymi owocami.
Ulubionymi, pożądanymi, wyczekanymi.
I nic nie smakowało wtedy bardziej.
Smak czereśni nie zmienił się i dzisiaj.
Chyba jeden z niewielu jest od zawsze taki sam.
Zapraszam na czereśniowe babeczki.|W połowie czerwca wypatruję czereśni.
Czereśnie, mięsiste, słodkie, nasycone sokiem są owocem szczególnym.
Budzą wspomnienia.
Jako małe dziewczę z ,bandą’ okolicznych dzieciaków, buszowałam w czereśniowym sadzie.
Pod każdym pretekstem pędziliśmy na drzewa oblepione magicznymi owocami.
Ulubionymi, pożądanymi, wyczekanymi.
I nic nie smakowało wtedy bardziej.
Smak czereśni nie zmienił się i dzisiaj.
Chyba jeden z niewielu jest od zawsze taki sam.
Zapraszam na czereśniowe babeczki.

reklama

Składniki
  • czereśnie 300 g
  • mąka pełnoziarnista 300 g
  • jogurt kozi 200 ml
  • jajka 2
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • cukier brązowy 100 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • cukier do wypieków do posypania babeczek
Sposób przygotowania
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C
  • Czereśnie opłukać, wyjąć pestki.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cukrem waniliowym i brązowym.
  • Mikserem wymieszać jajka z jogurtem, dodać sypkie składniki.
  • Wymieszać razem. Wypełnić ciastem papierowe foremki do babeczek.
  • Do każdej włożyć połówki czereśni. Posypać cukrem do wypieków.
  • Piec 20 minut.