Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Babeczki z czereśniami

Składniki:

  • czereśnie 300 g
  • mąka pełnoziarnista 300 g
  • jogurt kozi 200 ml
  • jajka 2
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • cukier brązowy 100 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • cukier do wypieków do posypania babeczek

W połowie czerwca wypatruję czereśni. Czereśnie, mięsiste, słodkie, nasycone sokiem są owocem szczególnym. Budzą wspomnienia. Jako małe dziewczę z ,bandą' okolicznych dzieciaków, buszowałam w czereśniowym sadzie. Pod każdym pretekstem pędziliśmy na drzewa oblepione magicznymi owocami. Ulubionymi, pożądanymi, wyczekanymi. I nic nie smakowało wtedy bardziej. Smak czereśni nie zmienił się i dzisiaj. Chyba jeden z niewielu jest od zawsze taki sam. Zapraszam na czereśniowe babeczki.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C
  • Czereśnie opłukać, wyjąć pestki.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cukrem waniliowym i brązowym.
  • Mikserem wymieszać jajka z jogurtem, dodać sypkie składniki.
  • Wymieszać razem. Wypełnić ciastem papierowe foremki do babeczek.
  • Do każdej włożyć połówki czereśni. Posypać cukrem do wypieków.
  • Piec 20 minut.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI