Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Botwinka z jajkiem na mleku kokosowym

Składniki:

pęczki botwiny 2 sztuki
mleko kokosowe 1 puszka
młode cebulki ze szczypiorem 2 sztuki
młody czosnek 2 ząbki
czerwona pasta curry 1 łyżeczka
mielone nasiona kolendry 1 lyżeczka
sól i pieprz do smaku
oliwa EV 1 łyżka
świeży koper 2 łyżki
wiejskie jajka 2 sztuki

fot. Anna Kamińska
 - Maj dziwnie się ślimaczy -  powiedziała moja Koleżanka, kiedyśmy usiadły w kawiarnianym ogródku w niecentrum miasta z widokiem na rzędy kwitnących drzew. - Popatrz, znowu idzie ponura chmura i te kwitnące rozkosznie rośliny nijak się z chmurą nie komponują.  
Z niepokojem spojrzałam w niebo i zaraz… zaczął padać grad! Miły pan kelner zabrał w popłochu nasze filiżanki i popędziliśmy do środka. Na stołach pachniały bukieciki bzu…
Przeczekałyśmy gradoulewę i poszłyśmy na pobliski bazarek po pęczki młodej botwinki.
Rzeczywiście maj się jakoś ślimaczy.

Botwinka z jajkiem na mleku kokosowym

Podsumowanie

Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do ostygnięcia. Pęczki botwiny dokładnie myjemy, odrzucamy żółte liście i kroimy. Tak samo kroimy cebule ze szczypiorem.
Na suchą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy kolendrę i czerwoną pastę curry, mieszamy i podgrzewamy, aż zaczną wydzielać się aromaty. Dodajemy czosnek i cebulę i razem podgrzewamy, mieszając cały czas. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy na średnim ogniu, aż ilość płynu zredukuje się o 1/3. Dodajemy wtedy posiekaną botwinę i zagotowujemy. Wyłączamy grzanie, dodajemy do smaku pieprz i sól. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Botwinkę rozlewamy do misek, dodajemy jajka i koper.
Czosnek drobno siekamy.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI