Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Burgery z łososia za kuchennymi drzwiami

Składniki:


  • filet z łososia 500 g

  • wiejskie jajka 2 sztuki

  • szalotki 2 sztuki

  • czosnek 1 ząbek

  • płatki jaglane 3 - 4 łyżki

  • ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki

  • sól i pieprz do smaku

  • mąka kukurydziana do obtoczenia kotletów

  • olej ryżowy do smażenia

  • Dodatkowo małe bułki do hamburgerów, liście jarmużu, piórka czerwonej cebuli, majonez, musztarda


Lubię ten czas oczekiwania na nowe. Do wazonów wstawiam bukiety tulipanów, szukam stokrotek na trawie i kontroluję stan hiacyntów w ogrodzie. Wysiewam pola rzeżuchy,a na parapetach rozrasta się hodowla szczypiorku i natki pietruszki. Na weekendowe poszukiwaniu śladów wiosny prowiant był konieczny. Powstały więc burgery z łososia. Nadadzą się też na miejskie wycieczki też albo na pyszny brunch. Smacznego!

Burgery z łososia

Sposób przygotowania:

  • Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.  Kroimy ostrym nożem na kawałki i wkładamy do miski.
  • Szalotki i czosnek obieramy, siekamy drobno i dodajemy do ryby.
  • Wbijamy jajka, dodajemy sól, paprykę, pieprz i płatki jaglane- najpierw 3 łyżki. Mieszamy wszystkie składniki.  Jeżeli masa jest dość rzadka, dodajemy jeszcze łyżkę płatków jaglanych.
  • Formujemy nieduże kotlety i obtaczamy je w mące kukurydzianej.
  • Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Bułki kroimy w poprzek i przekrojoną stroną układamy na patelni, aby je podgrzać. Zdejmujemy, spód bułki smarujemy majonezem lub musztardą i układamy warzywa, burger z łososia i przykrywamy drugą połową bułki.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI