Burgery z łososia za kuchennymi drzwiami

Lubię ten czas oczekiwania na nowe. Do wazonów wstawiam bukiety tulipanów, szukam stokrotek na trawie i kontroluję stan hiacyntów w ogrodzie. Wysiewam pola rzeżuchy,a na parapetach rozrasta się hodowla szczypiorku i natki pietruszki. Na weekendowe poszukiwaniu śladów wiosny prowiant był konieczny. Powstały więc burgery z łososia. Nadadzą się też na miejskie wycieczki też albo na pyszny brunch. Smacznego!|Lubię ten czas oczekiwania na nowe. Do wazonów wstawiam bukiety tulipanów, szukam stokrotek na trawie i kontroluję stan hiacyntów w ogrodzie. Wysiewam pola rzeżuchy,a na parapetach rozrasta się hodowla szczypiorku i natki pietruszki. Na weekendowe poszukiwaniu śladów wiosny prowiant był konieczny. Powstały więc burgery z łososia. Nadadzą się też na miejskie wycieczki też albo na pyszny brunch. Smacznego!|Lubię ten czas oczekiwania na nowe. Do wazonów wstawiam bukiety tulipanów, szukam stokrotek na trawie i kontroluję stan hiacyntów w ogrodzie. Wysiewam pola rzeżuchy,a na parapetach rozrasta się hodowla szczypiorku i natki pietruszki. Na weekendowe poszukiwaniu śladów wiosny prowiant był konieczny. Powstały więc burgery z łososia. Nadadzą się też na miejskie wycieczki też albo na pyszny brunch. Smacznego!|Lubię ten czas oczekiwania na nowe. Do wazonów wstawiam bukiety tulipanów, szukam stokrotek na trawie i kontroluję stan hiacyntów w ogrodzie. Wysiewam pola rzeżuchy,a na parapetach rozrasta się hodowla szczypiorku i natki pietruszki. Na weekendowe poszukiwaniu śladów wiosny prowiant był konieczny. Powstały więc burgery z łososia. Nadadzą się też na miejskie wycieczki też albo na pyszny brunch. Smacznego!

reklama

Burgery z łososia

Składniki
  • filet z łososia 500 g
  • wiejskie jajka 2 sztuki
  • szalotki 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • płatki jaglane 3 – 4 łyżki
  • ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka kukurydziana do obtoczenia kotletów
  • olej ryżowy do smażenia
  • Dodatkowo małe bułki do hamburgerów, liście jarmużu, piórka czerwonej cebuli, majonez, musztarda
Sposób przygotowania
  • Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.  Kroimy ostrym nożem na kawałki i wkładamy do miski.
  • Szalotki i czosnek obieramy, siekamy drobno i dodajemy do ryby.
  • Wbijamy jajka, dodajemy sól, paprykę, pieprz i płatki jaglane- najpierw 3 łyżki. Mieszamy wszystkie składniki.  Jeżeli masa jest dość rzadka, dodajemy jeszcze łyżkę płatków jaglanych.
  • Formujemy nieduże kotlety i obtaczamy je w mące kukurydzianej.
  • Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Bułki kroimy w poprzek i przekrojoną stroną układamy na patelni, aby je podgrzać. Zdejmujemy, spód bułki smarujemy majonezem lub musztardą i układamy warzywa, burger z łososia i przykrywamy drugą połową bułki.