Lubię ten czas oczekiwania na nowe. Do wazonów wstawiam bukiety tulipanów, szukam stokrotek na trawie i kontroluję stan hiacyntów w ogrodzie. Wysiewam pola rzeżuchy,a na parapetach rozrasta się hodowla szczypiorku i natki pietruszki. Na weekendowe poszukiwaniu śladów wiosny prowiant był konieczny. Powstały więc burgery z łososia. Nadadzą się też na miejskie wycieczki też albo na pyszny brunch. Smacznego!|Lubię ten czas oczekiwania na nowe. Do wazonów wstawiam bukiety tulipanów, szukam stokrotek na trawie i kontroluję stan hiacyntów w ogrodzie. Wysiewam pola rzeżuchy,a na parapetach rozrasta się hodowla szczypiorku i natki pietruszki. Na weekendowe poszukiwaniu śladów wiosny prowiant był konieczny. Powstały więc burgery z łososia. Nadadzą się też na miejskie wycieczki też albo na pyszny brunch. Smacznego!|Lubię ten czas oczekiwania na nowe. Do wazonów wstawiam bukiety tulipanów, szukam stokrotek na trawie i kontroluję stan hiacyntów w ogrodzie. Wysiewam pola rzeżuchy,a na parapetach rozrasta się hodowla szczypiorku i natki pietruszki. Na weekendowe poszukiwaniu śladów wiosny prowiant był konieczny. Powstały więc burgery z łososia. Nadadzą się też na miejskie wycieczki też albo na pyszny brunch. Smacznego!|Lubię ten czas oczekiwania na nowe. Do wazonów wstawiam bukiety tulipanów, szukam stokrotek na trawie i kontroluję stan hiacyntów w ogrodzie. Wysiewam pola rzeżuchy,a na parapetach rozrasta się hodowla szczypiorku i natki pietruszki. Na weekendowe poszukiwaniu śladów wiosny prowiant był konieczny. Powstały więc burgery z łososia. Nadadzą się też na miejskie wycieczki też albo na pyszny brunch. Smacznego!
Burgery z łososia
Składniki
- filet z łososia 500 g
- wiejskie jajka 2 sztuki
- szalotki 2 sztuki
- czosnek 1 ząbek
- płatki jaglane 3 - 4 łyżki
- ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- mąka kukurydziana do obtoczenia kotletów
- olej ryżowy do smażenia
- Dodatkowo małe bułki do hamburgerów, liście jarmużu, piórka czerwonej cebuli, majonez, musztarda
Sposób przygotowania
- Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy ostrym nożem na kawałki i wkładamy do miski.
- Szalotki i czosnek obieramy, siekamy drobno i dodajemy do ryby.
- Wbijamy jajka, dodajemy sól, paprykę, pieprz i płatki jaglane- najpierw 3 łyżki. Mieszamy wszystkie składniki. Jeżeli masa jest dość rzadka, dodajemy jeszcze łyżkę płatków jaglanych.
- Formujemy nieduże kotlety i obtaczamy je w mące kukurydzianej.
- Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Bułki kroimy w poprzek i przekrojoną stroną układamy na patelni, aby je podgrzać. Zdejmujemy, spód bułki smarujemy majonezem lub musztardą i układamy warzywa, burger z łososia i przykrywamy drugą połową bułki.