Chłodny mus z ogórka i awokado za kuchennymi drzwiami

Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.|Jest tak upalnie, że każdy, kto nawet w tropikach nie był, już wie, co one znaczą.
Rozglądamy się więc za ochłodą w każdej postaci i lubimy schować się w cieniu.

reklama

Przez okno widzę listonosza, który wędruje po mojej ulicy z pełną torbą, co chwila ocierajac twarz chusteczką.Ulicy zresztą wymarłej, bo akurat mamy południe i nawet jak ktoś za bardzo nie chce, zażywa siesty. W dużej skrzyni z ziołami zamieszkała u mnie żabia rodzina.Kiedy polewam je wodą, widzę zza liści duże oczy obserwujące mnie z lubością. Sączę przez słomkę ogórkową lemoniadę i rozmyślam nad posiłkiem adekwatnym do tropikalnej sytuacji… Pada na chłodne, a nawet lodowate danie! Chłodny mus z ogórka i awokado
Składniki
  • zielone młode ogórki 5 sztuk
  • awokado dojrzałe 1 sztuka
  • szczypior sałatkowy
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka chili żółta 1 sztuka
  • sól do smaku
  • sok z limonki 1 łyżka
  • kostki lodu 1 szklanka
  • plasterki rzodkiewki do dekoracji
Sposób przygotowania
  • Szczypior i czosnek wkładamy do kielicha blendera i miksujemy.

  • Ogórki myjemy i obieramy. Kroimy je na kawałki i wrzucamy do kielicha blendera.

  • Awokado przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ, który dodajemy do pozostałych składników.

  • Wlewamy sok z limonki i wsypujemy sól, i wszystko miksujemy. Wstawiamy do lodówki.

  • Papryczkę chili kroimy w krążki, wyjmujemy pestki.

  • Schłodzony mus przelewamy do szklanek, dodajemy kostki lodu , dekorujemy żółtą papryczką i plasterkami rzodkiewki. Ewentualnie posypujemy solą i pieprzem. Podajemy.