Czekolada z imbirem i rumem

fot.Anna Kamiñska

Cebulowe w moim ogródku nic sobie nie robią z ostatnich wybryków zimy.
Dzielnie trwają z dumnie wypuszczonymi liśćmi. I choć spory śnieg niedawno je zasypał, dzisiaj zobaczyłam je na nowo. Zielone i całkiem spore czekają na pogodowe zmiany. Zupełnie jak ja.

reklama

Wprawdzie zima nie była zbyt dokuczliwa – odpukać w niemalowane! – ale zmęczenie zimową szarością i nijaką pogodą daje mi się we znaki.
Nowego i świeżego bardzo mi się chce.
Dostarczam więc sobie dodatkowych endorfin, coby doczekać na wiosny czas.
W tym celu wyciągam czekoladę, imbir i rum!

Czekolada z imbirem i rumem

Składniki:

  • czekolada w proszku ( lub dobre kakao) 2 łyżki
  • mleko migdałowe 1 szklanka
  • cynamon 1 laska
  • starty imbir 1 łyżeczka
  • ciemny rum 50 ml
Sposób przygotowania: Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cynamon i starty imbir. Wszystko podgrzewamy, dolewamy rum i chwilę trzymamy na ogniu. Rozlewamy do filiżanek przez sitko. Pijemy z rozkoszą i czekamy na wiosnę!
Składniki
Sposób przygotowania