Domowy ser z czosnkiem niedźwiedzim

fot.Anna Kamińska

Rano zapakowałam do kosza butelki na mleko. Dzisiejszy wyjazd na targ to nie tylko wyprawa po warzywa. Zatęskniłam za domowym wiosennym serem.

reklama

Odnalazłam pana, który przywozi mleko od prawdziwej krowy. Jak zwykle stał uśmiechnięty, energicznie obsługiwał swoich stałych klientów i jednocześnie opowiadał o wiosennych pracach w polu. Wzięłam i słoik gęstej śmietany. To nie jest liga fit, ale za to jaki smak!
Jaka radość, kiedy zrobisz swój pierwszy ser!
Potem drugi, trzeci i dziesiąty…
Najpierw dodasz ulubione liście, potem orzechy lub suszone pomidory. A potem wsiąkniesz w tę domową manufakturę i własny ser zrobisz z zamkniętymi oczami. Czego wszystkim życzę!
Składniki
tłuste mleko przynajmniej 3,2 % lub więcej ( nie UHT!): 1 litr
kwaśna śmietana: 150 ml
liście czosnku niedźwiedziego: 100 g
sól morska: 3/4 łyżki
Sposób przygotowania
Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy śmietanę i czekamy, aż wytrąci się serwatka – mleko wygląda jakby się zwarzyło. Nie powinno się zagotować. Wyłączamy grzanie i zostawiamy, aż ostygnie. Duże sito wykładamy lnianą ściereczką lub podwójną gazą. Wylewamy całą zawartość garnka. Czekamy, kiedy odcedzi się znaczna ilość płynu – serwatka. Zawiązujemy rogi ściereczki i wieszamy nad miską, aby płyn dobrze odciekł. Może to potrwać kilka godzin. Wyjmujemy ser do miski, dodajemy sól i posiekany czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, wkładamy znowu do gazy i formujemy kształt serka. Związujemy gazę, kładziemy na desce kuchennej i przykrywamy drugą, a na niej stawiamy coś ciężkiego. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano ser jest gotowy na śniadanie! Uwaga! Serwatki nie wylewamy. Można ją wypić lub użyć do upieczenia domowego chleba lub bułek.