Gnocchi w pomidorach, z parmezanem i kwiatami szczypiorku

fot.Anna Kamińska

Gotowanie w maju daje szczególną radość i jest niesamowicie relaksujące.
Powodów jest wiele, ale warto zauważyć, że istotnym jest możliwość jedzenia w pięknych okolicznościach przyrody. Gdziekolwiek – w ogrodzie, na balkonie, na tarasie czy na łące.
Obojętnie, co wtedy jemy: wyszukany suflet czy jajecznicę ze szparagami – smakują porównywalnie wyjątkowo.

reklama

A kiedy już można gotować niespiesznie, w rytmie slow, to nasze gotowanie zamienia się niezwykły rytuał i przepełnione jest jedynie dobrą energią. Myśląc o tym wszystkim, wyciągnęłam zimowe zapasy ze spiżarni. Pieczołowicie zamknięte pomidory, jesienne ziemniaki i kilka wiosennych kwiatów. Było magicznie!
Składniki
gnocchi: jesienne ziemniaki, mączyste 500 g, mąka pszenna 100 g, jajo szczęśliwe 1, sól morska 1/2 łyżki,
sos: pulpa pomidorowa 300 ml, ząbek czosnku 1, oliwa 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, posiekana bazylia 1 łyżka,
do podania: starty parmezan 50 g, kwiaty szczypiorku, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania

Gnocchi: Ziemniaki w skórkach gotujemy w osolonym wrzątku ok. 35 minut. Lekko studzimy, obieramy z łupiny i przepuszczamy przez praskę. Na blat przesiewamy mąkę, wykładamy ziemniaki, dodajemy sól i wybijamy jajo. Zagarniamy składniki do środka, łącząc w jedną całość. Odrywamy po kawałku ciasto i formujemy wałeczki, z których odkrawamy kawałki i za pomocą specjalnej deseczki lub widelca formujemy gnocchi. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną na powierzchnię wody. Sos: Do garnka wlewamy oliwę i szklimy czosnek. Wlewamy pomidory i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy.  Gnocchi wykładamy na talerze, dodajemy sos, posypujemy parmezanem i pieprzem, układamy kwiaty. Zjadamy ze smakiem podziwiając majowy czas!