Grzanki z kozim twarogiem i karmelizowanym pasternakiem za kuchennymi drzwiami

Szare poranki nie wprawiają w entuzjazm. Wprawdzie temperatura za oknem oscyluje powyżej zera, i to jest powód do optymizmu, ale światło potrzebne jest jak powietrze. Czekam na słońce każdego dnia. Wstaję, podnoszę rolety i wypatruję choćby najmniejszego promienia.
Z porannej szarości wyciąga mnie filiżanka kawy i pomysł na dobre śniadanie. Kromki chleba, ser i korzeń. Kilka prostych składników a jaki efekt, smakowy i terapeutyczny.
Niezwykła moc kuchennej magii!|Szare poranki nie wprawiają w entuzjazm. Wprawdzie temperatura za oknem oscyluje powyżej zera, i to jest powód do optymizmu, ale światło potrzebne jest jak powietrze. Czekam na słońce każdego dnia. Wstaję, podnoszę rolety i wypatruję choćby najmniejszego promienia.
Z porannej szarości wyciąga mnie filiżanka kawy i pomysł na dobre śniadanie. Kromki chleba, ser i korzeń. Kilka prostych składników a jaki efekt, smakowy i terapeutyczny.
Niezwykła moc kuchennej magii!|Szare poranki nie wprawiają w entuzjazm. Wprawdzie temperatura za oknem oscyluje powyżej zera, i to jest powód do optymizmu, ale światło potrzebne jest jak powietrze. Czekam na słońce każdego dnia. Wstaję, podnoszę rolety i wypatruję choćby najmniejszego promienia.
Z porannej szarości wyciąga mnie filiżanka kawy i pomysł na dobre śniadanie. Kromki chleba, ser i korzeń. Kilka prostych składników a jaki efekt, smakowy i terapeutyczny.
Niezwykła moc kuchennej magii!

reklama

Grzanki z kozim twarogiem i karmelizowanym pasternakiem

Składniki
  • pasternak młody korzeń
  • miód kwiatowy 2 łyżki
  • sok cytrynowy 1 łyżka
  • tymianek 2 gałązki
  • pieprz świeżo mielony
  • kozi twaró 100 g
Sposób przygotowania
  • Pasternak obrać i pokroić na plastry.
  • Na patelni podgrzać miód, włożyć pasternak i polać cytrynowym sokiem.
  • Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż płyn się zredukuje do postaci gęstego syropu.Odstawić z ognia.
  • Na patelni grillowej zrumienić grzanki z obu stron.
  • Na każdą wyłożyć kozi twarożek i  plastry pasternaku. Posypać solą i pieprzem,  udekorować tymiankiem.