Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Grzanki z ricottą, miodem akacjowym i jeżynami za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • bagietka na zakwasie
  • świeża ricotta 200 g
  • masło klarowane 1 łyżka
  • miód akacjowy 100 ml
  • jeżyny 200 g

Anna Kaminska
Ten wyjazd zaplanowałam specjalnie na koniec lata. Ubranie, żeby kolce się nie czepiały, wiaderko i dobry nastrój. Podstawowy pakiet na weekendowy wypad. Słowiki tam kiedyś śpiewały, często przeleciało stado spłoszonych saren. A znajomi mówili, że zapuszczają się tam nawet dziki.
Brnęłam przez wysokie trawy, żeby znaleźć te kolczaste krzaki. Wyobrażałam sobie, jak wygladają obsypane czarnym owocem. Wyszłam zza traw i…ukazał mi się widok zaoranego kawału ziemi pod lasem… Ani jednego krzaka jeżyn! Leśna słodycz wydała mi się jedynie snem… Usiadłam w trawie wysokiej jak ja i z żalem wspominałam dawny widok tego miejsca. Podobno teraz posadzą tu nowe drzewa, żeby wydłużyć linię lasu. Ale te słowiki, te dzikie jeżyny… Jeżyny kupiłam na bazarku, słowików w sprzedaży brak.
  Grzanki z ricottą, miodem akacjowym i jeżynami

 

Sposób przygotowania:

  • Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy je na patelni, na klarowanym maśle.
  • Zaraz smarujemy ricottą, układamy na niej jeżyny i polewamy miodem.
 

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI