Jesienna jajecznica z rydzami

fot.Anna Kamińska

Jesień wilgotna i mało słoneczna szuka wyjścia z tej niezręcznej sytuacji, bo każdy prawie czeka na złotą jesień i babie lato. Właściwie tylko na te dwa zjawiska niektórzy czekają… Jesień więc zaświeciła dzisiaj nieśmiało, ale przede wszystkim obdarzyła nas obficie grzybowym runem! A z tego też każdy prawie robi jesienny fetysz.

reklama

Sama wyprawiłam się do Beskidu Niskiego, aby celebrować Święto Rydza i za rudym błądziłam po miejscowych lasach. Było mokro, ale grzybnie. W rezultacie rydze rozgościły się w mojej kuchni. Jest bardzo pysznie i rudo!

Jesienna jajecznica z rydzami

  • szczęśliwe jaja 3 sztuki
  • świeże rydze 200 g
  • klarowane masło 4 łyżki
  • słodka cebula 1
  • natka pietruszki 3 gałązki
  • sól morska i pieprz do smaku

Rydze czyścimy i przecieramy wilgotną ściereczką. Cebulę kroimy w piórka, natkę siekamy. Na patelnię kładziemy dwie łyżki masła i silnie podgrzewamy. Kładziemy na nie rydze i obsmażamy je na rumiano z obu stron. Dokładamy cebulowe piórka i razem z grzybami smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy natkę, mieszamy i odstawiamy z ognia. Jajka wybijamy do szklanki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Na drugiej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki masła, wylewamy jajka i smażymy. Na ogrzany talerz wykładamy jajecznicę, rydze z cebulą i natką. Posypujemy solą i pieprzem i od razu podajemy.