Jesienne ciasto z marchewką i jabłkiem za kuchennymi drzwiami

fot.Anna Kamińska

Listopad rozgościł się na dobre i choć czaruje nas słoneczną pogoda, to na pewno da popis i zaserwuje nam spore dawki mroku i szarzyzny.
Ale cieszmy się tym, co jest.
A jest nieźle.

W kuchni wracam „do korzeni‚ i kupuję ich całe kosze. Staram się, żeby były kolorowe. Kolorów teraz bardzo mi potrzeba. Są wiec marchewki żółte, fioletowe i pomarańczowe, białe pasternaki, selery i pietrucha. Czerwone i żółte buraczki. Fioletowe ziemniaki. Ugotowane na parze zachowują swoje magnetyczne kolory i robią niezłą koloroterapię. Do tego są pyszne na słodko i słono!

reklama

Jesienne ciasto z marchewką i jabłkiem

Składniki
  • mąka pełnoziarnista 2 szklanki
  • marchewka 2 spore korzenie
  • jabłko jesienne, np. antonówka 1 sztuka
  • kakao 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • cukier 1/2 szklanki
  • olej słonecznikowy 100ml
  • jajka ze wsi 3 sztuki
  • syrop do posmarowania ciasta
  • cukier puder 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania
  • Marchewki i jabłko obieramy.
  • Marchew ścieramy na tarce, a jabłko kroimy na małe kawałki.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy marchew i jabłko i dokładnie je rozprowadzamy w cieście.
  • Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  • Pieczemy 20 minut i sprawdzamy, czy za bardzo się nie rumieni. Jeżeli tak, zmniejszamy temperature do 180 st. C i przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.
  • Pieczemy jeszcze 20- 25 minut i patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Wyłączamy wtedy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 5 minut z uchylonymi drzwiczkami.
  • Łączymy składniki syropu, dodając ewentualnie nieco wody. Smarujemy nim ciasto i posypujemy płatkami migdałów. Kroimy po wystygnięciu.