Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kalafior pieczony pod kruszonką

Składniki:

  • duży kalafior
  • suszone pomidory 100 g
  • natka pietruszki, posiekana 1 łyżka
  • liście mięty, posiekane 1 łyżka
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • tarta bułka 100 g
  • masło 1 łyżka
  • sól i pieprz

Jakie cudne dni! Słońce, ciepło i pogoda we mnie. Uwielbiam poranki na tarasie i ptasie śpiewy. Ścigam się ze słońcem, żeby zdążyć podlać kwiaty, zanim zaanektuje cały taras. Siadam na schodach, wystawiam stopy i czekam, kiedy wejdą na nie pierwsze promienie. Co za radość tak witać pogodny dzień! Mam tyle planów, pomysłów i chce mi się wszystko. Obmyślam, co pysznego podam na śniadanie i obiad. Moja kuchnia nie zasypia nawet w upalne dni. Myślę też sobie, że piekarnik dziwi się, że uruchamiam go w tak gorący czas. A ja piekę kalafiory. Zapraszam!

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 200 st. C.
  • Kalafior myję, dzielę na większe kawałki. Odkrawam łodygi.
  • Gotuję go w osolonym wrzątku z dodatkiem masła 10 minut. Odcedzam.
  • Naczynie do zapiekania spryskuję oliwą i układam w nim cząstki kalafiora.
  • Suszone pomidory kroję na małe kawałki, dodaję natkę i miętę. Polewam 2 łyżkami oliwy, dodaję bułkę tartą. Solę i pieprzę. Mieszam, aby składniki się połączyły.
  • Tą kruszonką posypuję kalafior i wstawiam do piekarnika na 20 minut. Kruszonka powinna się zrumienić.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI