Wy też tak macie, że warzywa ok., prosto, lekko, itd., ale nachodzi czasami taka ochota na coś konkretnego? Wtedy kupuję kawał dobrego mięsa, marynuję, piekę i komponuję z sezonowymi warzywami lub owocami.
Bardzo mi smakuje taki mariaż lekkości z konkretem.
Pysznie smakuje na tarasie, na pikniku czy w pracy.
Dodając do tego dobre towarzystwo, okazuje się daniem doskonałym.
Nawet kapryśne lato nie jest w stanie popsuć mi tej przyjemności.
Kilka składników i chwilo trwaj!|Wy też tak macie, że warzywa ok., prosto, lekko, itd., ale nachodzi czasami taka ochota na coś konkretnego? Wtedy kupuję kawał dobrego mięsa, marynuję, piekę i komponuję z sezonowymi warzywami lub owocami.
Bardzo mi smakuje taki mariaż lekkości z konkretem.
Pysznie smakuje na tarasie, na pikniku czy w pracy.
Dodając do tego dobre towarzystwo, okazuje się daniem doskonałym.
Nawet kapryśne lato nie jest w stanie popsuć mi tej przyjemności.
Kilka składników i chwilo trwaj!
Składniki
- Pieczony indyk
- udziec z indyka
- kolorowy pieprz łyżeczka
- sól morska łyżka
- czosnek duży ząbek
- rozmaryn łyżeczka igiełek
- oliwa
- Kanapka
- bagietka na zakwasie
- mięso pieczonego indyka
- roszponka
- truskawki
Sposób przygotowania
- Udziec umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W moździerzu utrzeć wszystkie przyprawy i zioła. Natrzeć nimi mięso. Odstawić przykryte do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem.
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
- Mięso przełożyć do formy do pieczenia, polać oliwą i wstawić do gorącego pieca.
- Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 st. C.
- Piec polewając wytworzonym sosem aż mięso będzie się rozpadać.
- Bagietkę pokroić na kilka porcji. Przekroić na połowy.
- Każdą polać sosem z pieczenia mięsa.
- Na jednej połowie ułożyć kawałki pieczonego indyka, roszponkę i plasterki truskawek.
- Przykryć drugą połową bułki.