Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kanapka z pieczonym indykiem, truskawkami i roszponką

Składniki:

  • Pieczony indyk
  • udziec z indyka
  • kolorowy pieprz łyżeczka
  • sól morska łyżka
  • czosnek duży ząbek
  • rozmaryn łyżeczka igiełek
  • oliwa
  • Kanapka
  • bagietka na zakwasie
  • mięso pieczonego indyka
  • roszponka
  • truskawki

Wy też tak macie, że warzywa ok., prosto, lekko, itd., ale nachodzi czasami taka ochota na coś konkretnego? Wtedy kupuję kawał dobrego mięsa, marynuję, piekę i komponuję z sezonowymi warzywami lub owocami. Bardzo mi smakuje taki mariaż lekkości z konkretem. Pysznie smakuje na tarasie, na pikniku czy w pracy. Dodając do tego dobre towarzystwo, okazuje się daniem doskonałym. Nawet kapryśne lato nie jest w stanie popsuć mi tej przyjemności. Kilka składników i chwilo trwaj!

Sposób przygotowania:

  • Udziec umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • W moździerzu utrzeć wszystkie przyprawy i zioła. Natrzeć nimi mięso. Odstawić przykryte do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem.
  • Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
  • Mięso przełożyć do formy do pieczenia, polać oliwą i wstawić do gorącego pieca.
  • Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 st. C.
  • Piec polewając wytworzonym sosem aż mięso będzie się rozpadać.
 
  • Bagietkę pokroić na kilka porcji. Przekroić na połowy.
  • Każdą polać sosem z pieczenia mięsa.
  • Na jednej połowie ułożyć kawałki pieczonego indyka, roszponkę i plasterki truskawek.
  • Przykryć drugą połową bułki.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI