Kanapka z pieczonym indykiem, truskawkami i roszponką

Wy też tak macie, że warzywa ok., prosto, lekko, itd., ale nachodzi czasami taka ochota na coś konkretnego? Wtedy kupuję kawał dobrego mięsa, marynuję, piekę i komponuję z sezonowymi warzywami lub owocami.
Bardzo mi smakuje taki mariaż lekkości z konkretem.
Pysznie smakuje na tarasie, na pikniku czy w pracy.
Dodając do tego dobre towarzystwo, okazuje się daniem doskonałym.
Nawet kapryśne lato nie jest w stanie popsuć mi tej przyjemności.
Kilka składników i chwilo trwaj!|Wy też tak macie, że warzywa ok., prosto, lekko, itd., ale nachodzi czasami taka ochota na coś konkretnego? Wtedy kupuję kawał dobrego mięsa, marynuję, piekę i komponuję z sezonowymi warzywami lub owocami.
Bardzo mi smakuje taki mariaż lekkości z konkretem.
Pysznie smakuje na tarasie, na pikniku czy w pracy.
Dodając do tego dobre towarzystwo, okazuje się daniem doskonałym.
Nawet kapryśne lato nie jest w stanie popsuć mi tej przyjemności.
Kilka składników i chwilo trwaj!

reklama

Składniki
  • Pieczony indyk
  • udziec z indyka
  • kolorowy pieprz łyżeczka
  • sól morska łyżka
  • czosnek duży ząbek
  • rozmaryn łyżeczka igiełek
  • oliwa
  • Kanapka
  • bagietka na zakwasie
  • mięso pieczonego indyka
  • roszponka
  • truskawki
Sposób przygotowania
  • Udziec umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • W moździerzu utrzeć wszystkie przyprawy i zioła. Natrzeć nimi mięso. Odstawić przykryte do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem.
  • Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
  • Mięso przełożyć do formy do pieczenia, polać oliwą i wstawić do gorącego pieca.
  • Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 st. C.
  • Piec polewając wytworzonym sosem aż mięso będzie się rozpadać.

 

  • Bagietkę pokroić na kilka porcji. Przekroić na połowy.
  • Każdą polać sosem z pieczenia mięsa.
  • Na jednej połowie ułożyć kawałki pieczonego indyka, roszponkę i plasterki truskawek.
  • Przykryć drugą połową bułki.