Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Karmelizowany rabarbar z kozim serkiem za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • rabarbar 2 duże łodygi
  • cukier trzcinowy 50 g 50 g
  • masło 50 g
  • porto 50 ml
  • serek kozi 200 g

fot.Anna Kamińska
Z weekendowego tragu przywieźliśmy mnóstwo zieleniny i wielki pęk długich rabarbarowych łodyg. Wybierałam jak najbardziej czerwone, choć malinowa odmiana pojawi się nieco później. Rabarbar jest piękny, dostojny i uniwersalny. Można wyczarować z niego wiele ciekawych dań.

U mnie przebojem ubiegłego roku były rabarbarowe pierogi.  Zaczerpnęłam też z jakiejś książki pomysł na rabarbarową galaretkę do pasztetu. Obecny rabarbarowy sezon dopiero zaczynam i kto wie, w jakie kierunki mnie poniesie… Mam też swoje klasyczne przeboje, wśród których króluje tarta migdałowa z pieczonym rabarbarem. Tymczasem przygotowałam pyszną i prostą propozycję na śniadanie, podwieczorek lub deser. Oczywiście rabarbar gra tu pierwsze skrzypce!

Karmelizowany rabarbar z kozim serkiem (dwie porcje)

Sposób przygotowania:

  • Rabarbar myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na centymetrowe kawałki - nie obieramy.
  • Dużą patelnię stawiamy na średnio rozgrzaną płytę i wysypujemy na nią cukier.
  • Kiedy cukier prawie się rozpuści, dodajemy kawałki rabarbaru i masło. Kiedy masło się rozpuści, potrząsamy patelnią, aby rabarbar okleił się powstałym syropem. Dolewamy porto i podgrzewamy ok. 15 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Kiedy sos zredukuje się do połowy, wyłączamy grzanie.
  • Do misek wkładamy porcje kremowego koziego serka i polewamy go rabarbarem z syropem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI