Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Knedle ze śliwkami za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • śliwki węgierki wypestkowane 300 g
  • cukier cynamonowy do posypania
  • miałki cukier 200 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • ciasto na knedle
  • ziemniaki 500 g obranych,ugotowanych i ostudzonych
  • mąka ziemniaczana 150 g
  • mąka pszenna 100g
  • wiejskie jajko
  • sól 1/2 łyżeczki

Mamy już sezon na śliwki. W pełni. Wkoło pełno fioletu. Każdy stragan, sklep i sklepik ma je na stanie. Duże, większe i małe.

Węgierki i takie,które podszywają się pod te kultowe śliwki. Wiadomo, że nie każda śliwka miała to szczęście, aby przywędrować do nas z Węgier. A sądząc po ofercie handlowej, to mamy same węgierskie śliwki.

Mam to szczęście, że węgierka śliwka znana mi jest od zawsze i nikt mnie nie nabierze. W moim rodzinnym domu nie było jesieni bez zacnej węgierki. Gąsiory ze śliwowicą,  pieczone powidła, węgierki suszone i w occie. Drożdżowe ze śliwkami z obowiązkowym lukrem, no i knedle!
Bez knedli z prawdziwą węgierką nie ma mowy. Tradycja zobowiązuje.

Knedle ze śliwką węgierką z masłem i cynamonowym cukrem

Sposób przygotowania:

  • Ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę,dodaję mąki,jajko i sól. Zagniatam sprężyste ciasto. Jeżeli klei się do rąk, dosypuję mąkę ziemniaczaną.
  • Z ciasta formuję wałek, z którego odkrawam kawałki ciasta.
  • Rozpłaszczam każdy na dłoni i wkładam połówkę wypestkowanej śliwki. Wsypuję łyżeczkę cukru cynamonowego i sklejam ciasto w kulę.
  • Gotuję partiami w lekko osolonym wrzątku ok. 5 minut po wypłynięciu knedli.
  • Polewam masłem i posypuję cynamonowym cukrem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI