Kurki.
Grzyby wczesnego lata.
Piękne i smakowite.
Pachną lasem, ziemią i słońcem!
Wybieram te najmniejsze.
Wiem, że pobawię się z nimi przy czyszczeniu.
Ale są takie na jeden kęs.
Bez krojenia.
Wrzucam je do wszystkiego i cieszę się ich smakiem.
Niby pospolite, a jednak każde z nimi danie wydaje się wyjątkowe.
Dzisiaj zapraszam na zupę!|Kurki.
Grzyby wczesnego lata.
Piękne i smakowite.
Pachną lasem, ziemią i słońcem!
Wybieram te najmniejsze.
Wiem, że pobawię się z nimi przy czyszczeniu.
Ale są takie na jeden kęs.
Bez krojenia.
Wrzucam je do wszystkiego i cieszę się ich smakiem.
Niby pospolite, a jednak każde z nimi danie wydaje się wyjątkowe.
Dzisiaj zapraszam na zupę!
reklama
Składniki
- świeże kurki 300 g
- młode ziemniaki dwa duże
- wino białe 50 ml
- bulion warzywny 200 ml
- śmietana kremówka 100 ml
- świeży koper
- masło klarowane do smażenia 2 łyżki
- sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kurki oczyścić i szybko przepłukać na sicie. Osuszyć na papierowym ręczniku.
- Ziemniaki obrać i pokroić. W garnku ugotować je w bulionie warzywnym.
- Na patelnię wyłożyć masło klarowane i wrzucić kurki. Smażyć krótko na dużym ogniu. Podlać winem.
- Zostawić łyżkę kurek do dekoracji zupy, a resztę wrzucić do garnka.
- Doprawić zupę solą i pieprzem. Zmiksować. Dodać śmietanę. Jeżeli zupa przestygła, lekko ją podgrzać.
- Przełożyć do filiżanek, udekorować całymi kurkami, koprem i posypać świeżo mielonym pieprzem.