Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kremowa zupa z kurkami

Składniki:

  • świeże kurki 300 g
  • młode ziemniaki dwa duże
  • wino białe 50 ml
  • bulion warzywny 200 ml
  • śmietana kremówka 100 ml
  • świeży koper
  • masło klarowane do smażenia 2 łyżki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Kurki. Grzyby wczesnego lata. Piękne i smakowite. Pachną lasem, ziemią i słońcem! Wybieram te najmniejsze. Wiem, że pobawię się z nimi przy czyszczeniu. Ale są takie na jeden kęs. Bez krojenia. Wrzucam je do wszystkiego i cieszę się ich smakiem. Niby pospolite, a jednak każde z nimi danie wydaje się wyjątkowe. Dzisiaj zapraszam na zupę!

Sposób przygotowania:

  • Kurki oczyścić i szybko przepłukać na sicie. Osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Ziemniaki obrać i pokroić. W garnku ugotować je w bulionie warzywnym.
  • Na patelnię wyłożyć masło klarowane i wrzucić kurki. Smażyć krótko na dużym ogniu. Podlać winem.
  • Zostawić  łyżkę kurek do dekoracji zupy, a resztę wrzucić do garnka.
  • Doprawić zupę solą i pieprzem. Zmiksować. Dodać śmietanę. Jeżeli zupa przestygła, lekko ją podgrzać.
  • Przełożyć do filiżanek, udekorować całymi kurkami, koprem i posypać świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI