Kremowa zupa z kurkami

Kurki.
Grzyby wczesnego lata.
Piękne i smakowite.
Pachną lasem, ziemią i słońcem!
Wybieram te najmniejsze.
Wiem, że pobawię się z nimi przy czyszczeniu.
Ale są takie na jeden kęs.
Bez krojenia.
Wrzucam je do wszystkiego i cieszę się ich smakiem.
Niby pospolite, a jednak każde z nimi danie wydaje się wyjątkowe.
Dzisiaj zapraszam na zupę!|Kurki.
Grzyby wczesnego lata.
Piękne i smakowite.
Pachną lasem, ziemią i słońcem!
Wybieram te najmniejsze.
Wiem, że pobawię się z nimi przy czyszczeniu.
Ale są takie na jeden kęs.
Bez krojenia.
Wrzucam je do wszystkiego i cieszę się ich smakiem.
Niby pospolite, a jednak każde z nimi danie wydaje się wyjątkowe.
Dzisiaj zapraszam na zupę!

reklama

Składniki
  • świeże kurki 300 g
  • młode ziemniaki dwa duże
  • wino białe 50 ml
  • bulion warzywny 200 ml
  • śmietana kremówka 100 ml
  • świeży koper
  • masło klarowane do smażenia 2 łyżki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  • Kurki oczyścić i szybko przepłukać na sicie. Osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Ziemniaki obrać i pokroić. W garnku ugotować je w bulionie warzywnym.
  • Na patelnię wyłożyć masło klarowane i wrzucić kurki. Smażyć krótko na dużym ogniu. Podlać winem.
  • Zostawić  łyżkę kurek do dekoracji zupy, a resztę wrzucić do garnka.
  • Doprawić zupę solą i pieprzem. Zmiksować. Dodać śmietanę. Jeżeli zupa przestygła, lekko ją podgrzać.
  • Przełożyć do filiżanek, udekorować całymi kurkami, koprem i posypać świeżo mielonym pieprzem.