1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kremowa zupa z kurkami

Fot. iStock
Fot. iStock
Kurki. Grzyby lata. Piękne i smakowite. Pachną lasem, ziemią i słońcem! Wybieram te najmniejsze. Wiem, że pobawię się z nimi przy czyszczeniu. Ale są takie na jeden kęs. Bez krojenia. Wrzucam je do wszystkiego i cieszę się ich smakiem. Niby pospolite, a jednak każde z nimi danie wydaje się wyjątkowe. Dzisiaj zapraszam na zupę!

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek
  • dwa duże młode ziemniaki
  • 50 ml białego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • świeży koper
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Kurki oczyścić i szybko przepłukać na sicie. Osuszyć na papierowym ręczniku. Ziemniaki obrać i pokroić. W garnku ugotować je w bulionie warzywnym. Na patelnię wyłożyć masło klarowane i wrzucić kurki. Smażyć krótko na dużym ogniu. Podlać winem. Zostawić łyżkę kurek do dekoracji zupy, a resztę wrzucić do garnka. Doprawić zupę solą i pieprzem. Zmiksować. Dodać śmietanę. Jeżeli zupa przestygła, lekko ją podgrzać. Przełożyć do filiżanek, udekorować całymi kurkami, koprem i posypać świeżo mielonym pieprzem.

Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze