1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kremowa zupa z ziemniaków i dzikiego czosnku

Wielkanoc za progiem. Większość z nas po uszy tonie w kulinarnych blokach startowych. Niektórzy robią ,przymiarki' świątecznych potraw. Inni mrożą białą kiełbasę. Klasycy nastawiają zakwas na żur i ściągają do domu kopy jaj. Trwa wysiew owsa i rzeżuchy, a pisanki już się piszą! Potrzebuję nieco odetchnąć, nabrać dystansu, zanim zatonę w świątecznych jajach, świeżym chrzanie i muślinowych babach. Kupiłam kolejny bukiet dzikiego czosnku, wyciągam ziemniaki ze spiżarni. Gotuję zupę! |Wielkanoc za progiem. Większość z nas po uszy tonie w kulinarnych blokach startowych. Niektórzy robią ,przymiarki' świątecznych potraw. Inni mrożą białą kiełbasę. Klasycy nastawiają zakwas na żur i ściągają do domu kopy jaj. Trwa wysiew owsa i rzeżuchy, a pisanki już się piszą! Potrzebuję nieco odetchnąć, nabrać dystansu, zanim zatonę w świątecznych jajach, świeżym chrzanie i muślinowych babach. Kupiłam kolejny bukiet dzikiego czosnku, wyciągam ziemniaki ze spiżarni. Gotuję zupę!

Składniki
  • ziemniaki 500 g
  • czosnek niedźwiedzi spory pęczek
  • bulion warzywny 500 ml
  • mielony kumin 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżki
  • sól morska i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  • Ziemniaki obrać i pokroić, osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki, podsmażyć je i przełożyć do garnka.
  • Na tej samej patelni podgrzać kumin i dodać do ziemniaków. Zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości ziemniaków.
  • Liście czosnku opłukać i porwać na mniejsze kawałki.
  • Kiedy zupa gotowa, dodać czosnek i zmiksować wszystko blenderem.
  • Doprawić solą i pieprzem. Udekorować kleksem gęstej śmietany lub polać dobrą oliwą.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze