Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kremowa zupa z ziemniaków i dzikiego czosnku

Składniki:

  • ziemniaki 500 g
  • czosnek niedźwiedzi spory pęczek
  • bulion warzywny 500 ml
  • mielony kumin 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżki
  • sól morska i pieprz do smaku

Wielkanoc za progiem. Większość z nas po uszy tonie w kulinarnych blokach startowych. Niektórzy robią ,przymiarki' świątecznych potraw. Inni mrożą białą kiełbasę. Klasycy nastawiają zakwas na żur i ściągają do domu kopy jaj. Trwa wysiew owsa i rzeżuchy, a pisanki już się piszą! Potrzebuję nieco odetchnąć, nabrać dystansu, zanim zatonę w świątecznych jajach, świeżym chrzanie i muślinowych babach. Kupiłam kolejny bukiet dzikiego czosnku, wyciągam ziemniaki ze spiżarni. Gotuję zupę!

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obrać i pokroić, osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki, podsmażyć je i przełożyć do garnka.
  • Na tej samej patelni podgrzać kumin i dodać do ziemniaków. Zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości ziemniaków.
  • Liście czosnku opłukać i porwać na mniejsze kawałki.
  • Kiedy zupa gotowa, dodać czosnek i zmiksować wszystko blenderem.
  • Doprawić solą i pieprzem. Udekorować kleksem gęstej śmietany lub polać dobrą oliwą.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI