Kremowa zupa z ziemniaków i dzikiego czosnku

Wielkanoc za progiem.
Większość z nas po uszy tonie w kulinarnych blokach startowych.
Niektórzy robią ,przymiarki’ świątecznych potraw.
Inni mrożą białą kiełbasę.
Klasycy nastawiają zakwas na żur i ściągają do domu kopy jaj.
Trwa wysiew owsa i rzeżuchy, a pisanki już się piszą!
Potrzebuję nieco odetchnąć, nabrać dystansu, zanim zatonę w świątecznych jajach, świeżym chrzanie i muślinowych babach.
Kupiłam kolejny bukiet dzikiego czosnku, wyciągam ziemniaki ze spiżarni.
Gotuję zupę!
|Wielkanoc za progiem.
Większość z nas po uszy tonie w kulinarnych blokach startowych.
Niektórzy robią ,przymiarki’ świątecznych potraw.
Inni mrożą białą kiełbasę.
Klasycy nastawiają zakwas na żur i ściągają do domu kopy jaj.
Trwa wysiew owsa i rzeżuchy, a pisanki już się piszą!
Potrzebuję nieco odetchnąć, nabrać dystansu, zanim zatonę w świątecznych jajach, świeżym chrzanie i muślinowych babach.
Kupiłam kolejny bukiet dzikiego czosnku, wyciągam ziemniaki ze spiżarni.
Gotuję zupę!

reklama

Składniki
  • ziemniaki 500 g
  • czosnek niedźwiedzi spory pęczek
  • bulion warzywny 500 ml
  • mielony kumin 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżki
  • sól morska i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  • Ziemniaki obrać i pokroić, osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki, podsmażyć je i przełożyć do garnka.
  • Na tej samej patelni podgrzać kumin i dodać do ziemniaków. Zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości ziemniaków.
  • Liście czosnku opłukać i porwać na mniejsze kawałki.
  • Kiedy zupa gotowa, dodać czosnek i zmiksować wszystko blenderem.
  • Doprawić solą i pieprzem. Udekorować kleksem gęstej śmietany lub polać dobrą oliwą.