Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Krewetki w tempurze i sól z herbatą matcha za kuchennymi drzwiami

Składniki:


  • świeże krewetki królewskie 12 sztuk na osobę

  • mąka pszenna do obtoczenia

  • olej do smażenia 500 ml

  • sól z herbatą matcha 1 łyżeczka herbat matcha w proszku i 1 łyżka gruboziarnistej soli


fot. Anna Kamińska
Wiosna nawet tak kapryśna jak ta wymusza określone zachowania. Do szaf chowamy zimowe okrycia i buty chociaż za oknem jeszcze biały szron.Pan z mojego osiedla biega już w krótkich spodniach, choć dopiero biegał w czerwonym dresie. Z wystaw sklepowych krzyczą manekiny ubrane w bluzki na ramiączkach i w letnich kapeluszach na łysych głowach. Ptaki wyrzucają na mój taras nadmiar ,materiału' ze swoich gniazd.Na każdym kroku czytam o ,lekkiej kuchni na wiosnę' i zastanawiam się, czy na proszoną kolację wypada mi upiec kaczkę w pomarańczach. J. stwierdza: nie dajmy się zwariować! Ale na wszelki wypadek dla Koleżanki robię krewetki w tempurze...

Krewetki w tempurze i sól z herbatą matcha

Sposób przygotowania:

  • Krewetki obieramy z pancerzy i wyjmujemy ciemną nitkę jelitową.
  • Płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • Olej silnie rozgrzewamy w garnku.
  • Każdą krewetkę obtaczamy w mące pszennej, a następnie w tempurze (sposób wykonania poniżej).
  • Smażymy je na oleju przez minutę z każdej strony i wyjmujemy na papierowy ręcznik.
  • Podajemy razem z solą z matcha (sposób wykonania poniżej) , w której  maczamy krewetki.
TEMPURA:  wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy trzepaczką, dolewamy wodę i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitego ciasta. SÓL Z HERBATĄ MATCHA:  do słoiczka wsypujemy matchę i sól, a potem dokładnie zakręcamy słoik i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.  

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI