Kuchennymi drzwiami: Addio pomidory? Marokański kurczak w pomidorowym dżemie

Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska

Ostatnie pomidory, śliwki…?

reklama

Czas pożegnać się z najlepszymi plonami lata?

Czy to nie zbyt wcześnie ?

Chodzę z tymi pytaniami w głowie od jakiegoś czasu.

I nie wiem czy zdążę.

Nacieszyć się, najeść, napatrzeć.|Ostatnie pomidory, śliwki…?

Czas pożegnać się z najlepszymi plonami lata?

Czy to nie zbyt wcześnie ?

Chodzę z tymi pytaniami w głowie od jakiegoś czasu.

I nie wiem czy zdążę.

Nacieszyć się, najeść, napatrzeć.|Ostatnie pomidory, śliwki…?

Czas pożegnać się z najlepszymi plonami lata?

Czy to nie zbyt wcześnie ?

Chodzę z tymi pytaniami w głowie od jakiegoś czasu.

I nie wiem czy zdążę.

Nacieszyć się, najeść, napatrzeć.
Łapczywie przygarniam pomidory, które oferuje mi mój stały sprzedawca. Pan zawsze trzyma „dla swoich”‚ skrzynkę pysznych pomidorów. Przywozi ich coraz mniej… Każdy pomidor trzyma w ręku z  uwielbieniem. Dopiero za jakąś chwilę kładzie go na szalę wagi. On tak samo będzie tęsknił za pomidorami… Tymczasem oboje rozprawiamy o pomidorach. Jak je przetwarzamy, w jakim daniu ostatnio się znalazły, jaka sałatka z pomidorem smakowała nam najbardziej. U mnie były doskonałe  z marokańskim kurczakiem!  

Marokański kurczak w pomidorowym dżemie dla czterech osób

Składniki
  • kurczak zagrodowy 4 kawałki
  • dojrzałe pomidory 1 kg
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula 1 sztuka
  • kiszona cytryna 1 sztuka – lub 4 plastry ze świeżej cytryny
  • starty korzeń imbiru 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • cynamon mielony 1/2 łyżeczki
  • miód 2 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  • Obrane ząbki czosnku, imbir i pieprz ucieram w moździerzu. Nacieram tą pastą kawałki kurczaka i wstawiam je do lodówki na dwie godziny.
  • Pomidory sparzam i obieram ze skórki,wyjmuję z nich pestki i kroję je na kawałki.
  • Cebulę kroję w kostkę.
  • Kawałki kurczaka obsmażam na oliwie.
  • Do garnka wkładam kurczaka, pomidory, cytrynę, cebulę, cynamon i kolendrę. Dodaje łyżeczkę soli. Gotuję na wolnym ogniu, mieszając wszystko od czasu do czasu. Wyjmuję kurczaka,kiedy jest miękki i przykrywam .
  • Pomidory gotuję dalej, do momentu, aż wyparuje z nich woda i staną się gęste i kremowe. Wtedy dodaję miód i wkładam kawałki kurczaka. Gotuję wszystko razem kilka minut.
  • Podaję od razu z listkami szałwii i bagietką.

Smacznego!