Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchennymi drzwiami: Bajgiel z pastą z bakłażana

Składniki:

  • Pasta z bakłażana
  • bakłażan
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypiorek posiekany 1 łyżka
  • mięta posiekana 1 łyżka
  • prażone płatki migdałów 1 łyżka
  • oliwki zielone 1 łyżka
  • twarożek kozi 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa 1-2 łyżki

Bakłażan kryje w sobie coś nieodgadnionego... Ten kolor, kształt, środek. Warzywo, owoc. Lubię jego uniwersalność. Chwilę pieczony lub grillowany, z małą kroplą oliwy i szczyptą soli potrafi zaskoczyć wytwornością smaku. Zawsze wybieram bakłażany jędrne, z błyszczącą skórką i świeżym zielonym końcem. Najpierw układam je w koszyku i cieszę oczy - idealna gładkość. Podziwiam kolor- uwielbiam fiolety. Potem przychodzi pomysł co z bakłażana będzie. Możliwości jest wiele. Na przykład pasta z bakłażana! Pasuje do wszystkiego i jest przepyszna.

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana pokroić na plastry i zgrillować z obu stron aż się przypiecze.
  • Obrać ze skóry. Miąższ włożyć do blendera. Dodać pokrojone oliwki, płatki migdałów, twarożek, sok z cytryny, oliwę ,pieprz i sól. Zmiksować.
  • Dołożyć pastę tahini, miętę i szczypiorek. Wymieszać. Dodać ewentualnie jeszcze pieprz i sól do smaku.
Do podania:
  • bajgiel
  • listki jarmużu
  • słodka czerwona papryka
  • ewentualnie kwiaty nasturcji (są jadalne)
Bajgiel przekroić, nałożyć pastę z bakłażana, listki jarmużu i paprykę.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI