Bakłażan kryje w sobie coś nieodgadnionego...
Ten kolor, kształt, środek.
Warzywo, owoc.
Lubię jego uniwersalność.
Chwilę pieczony lub grillowany, z małą kroplą oliwy i szczyptą soli potrafi zaskoczyć wytwornością smaku.
Zawsze wybieram bakłażany jędrne, z błyszczącą skórką i świeżym zielonym końcem.
Najpierw układam je w koszyku i cieszę oczy - idealna gładkość.
Podziwiam kolor- uwielbiam fiolety.
Potem przychodzi pomysł co z bakłażana będzie.
Możliwości jest wiele.
Na przykład pasta z bakłażana!
Pasuje do wszystkiego i jest przepyszna.
|Bakłażan kryje w sobie coś nieodgadnionego...
Ten kolor, kształt, środek.
Warzywo, owoc.
Lubię jego uniwersalność.
Chwilę pieczony lub grillowany, z małą kroplą oliwy i szczyptą soli potrafi zaskoczyć wytwornością smaku.
Zawsze wybieram bakłażany jędrne, z błyszczącą skórką i świeżym zielonym końcem.
Najpierw układam je w koszyku i cieszę oczy - idealna gładkość.
Podziwiam kolor- uwielbiam fiolety.
Potem przychodzi pomysł co z bakłażana będzie.
Możliwości jest wiele.
Na przykład pasta z bakłażana!
Pasuje do wszystkiego i jest przepyszna.
Składniki
- Pasta z bakłażana
- bakłażan
- czosnek 2 ząbki
- szczypiorek posiekany 1 łyżka
- mięta posiekana 1 łyżka
- prażone płatki migdałów 1 łyżka
- oliwki zielone 1 łyżka
- twarożek kozi 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- oliwa 1-2 łyżki
Sposób przygotowania
- Bakłażana pokroić na plastry i zgrillować z obu stron aż się przypiecze.
- Obrać ze skóry. Miąższ włożyć do blendera. Dodać pokrojone oliwki, płatki migdałów, twarożek, sok z cytryny, oliwę ,pieprz i sól. Zmiksować.
- Dołożyć pastę tahini, miętę i szczypiorek. Wymieszać. Dodać ewentualnie jeszcze pieprz i sól do smaku.
Do podania:
- bajgiel
- listki jarmużu
- słodka czerwona papryka
- ewentualnie kwiaty nasturcji (są jadalne)
Bajgiel przekroić, nałożyć pastę z bakłażana, listki jarmużu i paprykę.