Kuchennymi drzwiami: Bajgiel z pastą z bakłażana

Bakłażan kryje w sobie coś nieodgadnionego…
Ten kolor, kształt, środek.
Warzywo, owoc.
Lubię jego uniwersalność.
Chwilę pieczony lub grillowany, z małą kroplą oliwy i szczyptą soli potrafi zaskoczyć wytwornością smaku.
Zawsze wybieram bakłażany jędrne, z błyszczącą skórką i świeżym zielonym końcem.
Najpierw układam je w koszyku i cieszę oczy – idealna gładkość.
Podziwiam kolor- uwielbiam fiolety.
Potem przychodzi pomysł co z bakłażana będzie.
Możliwości jest wiele.
Na przykład pasta z bakłażana!
Pasuje do wszystkiego i jest przepyszna.
|Bakłażan kryje w sobie coś nieodgadnionego…
Ten kolor, kształt, środek.
Warzywo, owoc.
Lubię jego uniwersalność.
Chwilę pieczony lub grillowany, z małą kroplą oliwy i szczyptą soli potrafi zaskoczyć wytwornością smaku.
Zawsze wybieram bakłażany jędrne, z błyszczącą skórką i świeżym zielonym końcem.
Najpierw układam je w koszyku i cieszę oczy – idealna gładkość.
Podziwiam kolor- uwielbiam fiolety.
Potem przychodzi pomysł co z bakłażana będzie.
Możliwości jest wiele.
Na przykład pasta z bakłażana!
Pasuje do wszystkiego i jest przepyszna.

reklama

Składniki
  • Pasta z bakłażana
  • bakłażan
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypiorek posiekany 1 łyżka
  • mięta posiekana 1 łyżka
  • prażone płatki migdałów 1 łyżka
  • oliwki zielone 1 łyżka
  • twarożek kozi 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa 1-2 łyżki
Sposób przygotowania
  • Bakłażana pokroić na plastry i zgrillować z obu stron aż się przypiecze.
  • Obrać ze skóry. Miąższ włożyć do blendera. Dodać pokrojone oliwki, płatki migdałów, twarożek, sok z cytryny, oliwę ,pieprz i sól. Zmiksować.
  • Dołożyć pastę tahini, miętę i szczypiorek. Wymieszać. Dodać ewentualnie jeszcze pieprz i sól do smaku.

Do podania:

  • bajgiel
  • listki jarmużu
  • słodka czerwona papryka
  • ewentualnie kwiaty nasturcji (są jadalne)

Bajgiel przekroić, nałożyć pastę z bakłażana, listki jarmużu i paprykę.