Kuchennymi drzwiami: Gęsie rozpasanie. Żmudzka zupa z gęsi

Listopad gęsią stoi. Nie ma to, tamto. Zaraz na początku miesiąca zaczynam ,polowanie’ na prawdziwą białą kołudzką. Karmioną owsem, z pięknym tłuszczykiem.
Wychodzi tak, że mój instynkt gęsiego łowczego zapewnia mi kilka takich ptaków. I muszę dwoić się i troić, aby zapewnić tuszkom odpowiednie lokum. A instynkt smakosza z kolei każe cieszyć się, bo gęś to mięsko nadzwyczaj pyszne i zdrowe. Okazuje się, że z jednego dorodnego ptaka można wyczarować kilka potraw. Uwielbiam taką kuchenną grę, kiedy pławię się po łokcie w gęsi i w gęsich smakach. Dzisiaj proponuję pyszną zupę. Niech gęsie rozpasanie trwa!   ŻMUDZKA ZUPA Z GĘSI

reklama

Składniki
  • gęsina (skrzydełka, nogi, szyja) 1 kg
  • suszone borowiki 5-6 sztuk
  • winne jabłka (antonówki) 3 sztuki
  • cebule 2 sztuki
  • marchewka i pietruszka po 1 korzeniu
  • seler ½ sztuki
  • sok z cytryny
  • kminek 1/2 łyżeczki
  • kasza perłowa 1 szklanka
  • masło 2 łyżki
  • gęsta śmietana 1 szklanka
  • woda 6 szklanek
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek posiekany 2 łyżki
Sposób przygotowania
  • Umyte suszone grzyby zalewamy wodą przegotowaną, zostawiamy na 2-3 godziny, po czym gotujemy.
  • Obrane jarzyny i mięso myjemy, wkładamy do rondla, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia,  a potem gotujemy na niewielkim ogniu 30 minut.
  • Wkładamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka i kminek,  i gotujemy dalsze 30 minut.
  • Przecedzamy, łączymy z grzybami i wywarem z grzybów, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z gęsiny usuwamy kości, a mięso kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru.
  • Zagotowujemy 3 szklanki osolonej wody, wrzucamy umytą kaszę jęczmienną i gotujemy na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Wtedy ucieramy ją z masłem, stopniowo dodając śmietanę.
  • Tak przygotowaną kaszę łączymy z wywarem, dokładnie mieszamy i podgrzewamy ( nie gotujemy). Przed podaniem zupę posypujemy posiekanym koprem.

* źródło przepisu „Kuchnia polska potrawy regionalne”, Hanna Szymanderska