Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchennymi drzwiami: Jak dynia z gruszką. Zupa

Składniki:

  • dynia butternut 300g
  • gruszki dojrzałe 2 sztuki
  • ser pleśniowy dowolny 100 g
  • bulion z warzyw 1 szklanka
  • sól i pieprz do smaku

Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska
Moja okolica nazywana jest dyniowym zagłębiem. I każdej jesieni mamy tu festiwal dyni.

Dynie na każdym kroku, za każdym zakrętem, przed każdą bramą. Olbrzymie, duże i małe. A  każda w cudnym dyniowym kolorze. Właśnie dyniowym, a nie pomarańczowym! Ten kolor mnie urzeka, ciągnie na dyniowe zakupy, każe smakować dynie bez opamiętania. A ja naprawdę nie mam dość! Dzisiaj będzie pyszny mariaż dyni z gruszką. Czyli zupa.  

Zupa dyniowa z gruszką i pleśniowym serem

dla dwóch osób i trochę więcej

Sposób przygotowania:

  • Dynię pokroić na kawałki i rozłożyć na pergaminie. Upiec w 200 st.C do miękkości (nie przypalić!). Zostawić, żeby przestygła.
  • Gruszki obrać i wyjąć gniazda nasienne.
  • Dynię obrać ze skóry i włożyć do kielicha blendera, dodać kawałki gruszek. Zmiksować.
  • W garnku podgrzać bulion z warzyw, dodać ser i mieszać, aż ser się rozpuści.
  • Dołożyć zmiksowaną dynię i gruszki. Wymieszać i razem podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać udekorowaną plasterkiem gruszki  posypanym świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI