Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kuchennymi drzwiami: Pizza e menesta czyli gotowane zielone warzywa z plackiem z polenty

Składniki:

  • Pizza e menesta
  • pizza:
  • kasza kukurydziana 190 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • wrząca woda około 220 ml
  • menesta:
  • posiekane ząbki czosnku 6 sztuk
  • czerwona papryka chili 1 świeży strąk
  • oliwa z oliwek 4 łyżki stołowe
  • zielone warzywo (u mnie brokuły gałązkowe) 500 g
  • woda 50 ml

Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska
Poszukując kulinarnej inspiracji, zastanawiałam się ostatnio, z jakiej kuchni czerpię najchętniej. Wyszło, że zależy od sezonu, czyli tego, co oferują w danym czasie targi, stragany i kiermasze. Albo tego, co zdołam kupić, wyprawiając się na pewną wieś, gdzie dostaję najlepsze składniki z pierwszej ręki. Latem jest to zdecydowanie Śródziemnomorze. Rejon, gdzie liczy się produkt miejscowy i świeży.A ja kupiłam właśnie brokuły gałązkowe! Jędrne, młode i pięknie zielone. I nie mogło być inac zej, sięgnęłam po „Dwóch łakomych Włochów".
Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska

Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska

Sposób przygotowania:

  • Aby przygotować meneste, wrzuć do średniego garnka czosnek oraz chili, dodaj połowę oliwy i powoli podgrzewaj. Kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodaj warzywa i wodę. Przykryj pokrywką i gotuj przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • W tym czasie przygotuj ciasto na pizzę. Wsyp do miski kaszę kukurydzianą, dodaj do niej połowę oliwy i dopraw. Wlej wrzącą wodę i mieszaj, aby uzyskać grudkowate, ale elastyczne ciasto. Zostaw je na chwilę do ostygnięcia, a następnie podziel na
  • Pozostałą oliwę wlej na dużą patelnię i powoli podgrzewaj. Ułóż na niej pizzę i smaż przez około 5-6 minut z każdej strony, aż placek urośnie i zrumieni się lekko na brzegach.
  • Polentę z warzywami ułóż na talerzach, polewając każdą porcję kilkoma łyżkami soków, które się wygotowały.cztery części. Z każdej z nich uformuj cienki placek w kształcie bułki do hamburgera, grubości około 2,5 cm i średnicy 5 cm.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI