Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kurkowa jajecznica na grzance

Składniki:

jaja wiejskie, 2 na osobę

mleko 50 ml

masło ghee 2 łyżki

kurki 200 g

listki świeżego tymianku 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

fot. Anna Kamińska
Kurki to moje ulubione grzyby! Przypominają, ze lato ciągle trwa. Są słoneczne i optymistyczne. Pasują do każdego dania, nastroju i pory dnia. Rzec można, są dobrem idealnym!
Wypatruję ich więc na straganach, przy wakacyjnych drogach i na leśnych ścieżkach. Cieszy mnie każdy kurkowy kapelusik, bo od ręki mam dla niego kulinarną rolę. Dzisiaj występuje w śniadaniowej odsłonie. Smacznego!

Sposób przygotowania:

Kurki smażymy na sporym ogniu na 1/2 łyżki masła. Zdejmujemy z patelni i trzymamy pod przykryciem. Na drugiej połowie łyżki masła obsmażamy bułkę z obu stron. Zdejmujemy na talerz. Jajka wybijamy do szklanki i roztrzepujemy je widelcem, dodajemy mleko, pieprz i sól. Smażymy na maśle, aby jajka się lekko ścięły. Mieszamy je z kurkami i wyłączamy grzanie. Na grzance układamy jajecznicę z kurkami, posypujemy tymiankiem i pieprzem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI