Letnia zupa „wszystkiego po trochu”

fot. Anna Kamińska

Lato zachwyca pogodą i obfitością. Słońca, kolorów, owoców i warzyw. Codziennie mam ochotę na nowe zakupy. Uwielbiam letnie dni w kuchni. Pomysły przychodzą same, a kulinarne emocje wędrują w górę.

reklama

Każdego dnia gotuję co innego. Urozmaicam, dokładam nowe zioło lub owoc.

Czasami wrzucam do garnka wszystkiego po trochu. Bo chciałoby się wiele na raz na jednym talerzu!

Składniki
młode ziemniaki 3
młode marchewki 3
młody bób 100 g
botwinka 1 pęczek
młody por 1
ryż 50 g
zioła: mięta, estragon, natka pietruszki
woda 600 ml
1 łyżka klarowanego masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bób gotujemy 5 minut na parze i obieramy z łupin – kiedy przestygnie. Por kroimy na plasterki. Ryż gotujemy al dente. Ziemniaki, marchewki i botwinkę dokładnie myjemy. Kroimy na kawałki. Na patelnię przekładamy masło, dodajemy plasterki pora i podsmażamy. Dodajemy pozostałe warzywa i blanszujemy je. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy z solą. Dodajemy warzywa, ryż i bób. Gotujemy razem 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy ziołami.