Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Lody borówkowe za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • borówki 200 g
  • mleko kokosowe 200 200 ml
  • sok z limonki z 1/2
  • miód akacjowy 2 łyżki
  • forma na lody

123rf.com
Lato weszło w dojrzałą fazę. Dorosło, zmężniało i obdarza nas swoimi plonami bardzo obficie.

Początek sierpnia mówi, że nie będzie już letnich fajerwerków i dzień się skurczy… No racja, ale ile jeszcze będzie owoców i warzyw, pogodnych chwil i kolorów! Dlatego należy czerpać pełnymi garściami z letniej obfitości, sezonowych smakołyków, a część zamykać w słojach jak za dawnych lat. Refleksje takie naszły mnie po ostatniej wyprawie na targ, kiedy kupowałam resztki szparagów… Addio szparagi! – Nic nie może wiecznie trwać…, zanuciłam nieśmiało… I przygotowałam letnie lody z borówkami.  

Sposób przygotowania:

  • Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce przez godzinę i wlewamy do kielicha blendera.
  • Borówki płuczemy, odsączamy z wody na sicie i osuszamy na ręczniku papierowym. Dodajemy do mleka razem z miodem i sokiem z limonki.
  • Miksujemy 1 minutę i przelewamy masę do foremki na lody, wkładamy patyczki i zamrażamy w zamrażarce w temp. - 18 st. C przez kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI