Lato weszło w dojrzałą fazę. Dorosło, zmężniało i obdarza nas swoimi plonami bardzo obficie.|Lato weszło w dojrzałą fazę. Dorosło, zmężniało i obdarza nas swoimi plonami bardzo obficie.|Lato weszło w dojrzałą fazę. Dorosło, zmężniało i obdarza nas swoimi plonami bardzo obficie.|Lato weszło w dojrzałą fazę. Dorosło, zmężniało i obdarza nas swoimi plonami bardzo obficie.|Lato weszło w dojrzałą fazę. Dorosło, zmężniało i obdarza nas swoimi plonami bardzo obficie.|Lato weszło w dojrzałą fazę. Dorosło, zmężniało i obdarza nas swoimi plonami bardzo obficie.|Lato weszło w dojrzałą fazę. Dorosło, zmężniało i obdarza nas swoimi plonami bardzo obficie.
Początek sierpnia mówi, że nie będzie już letnich fajerwerków i dzień się skurczy... No racja, ale ile jeszcze będzie owoców i warzyw, pogodnych chwil i kolorów! Dlatego należy czerpać pełnymi garściami z letniej obfitości, sezonowych smakołyków, a część zamykać w słojach jak za dawnych lat. Refleksje takie naszły mnie po ostatniej wyprawie na targ, kiedy kupowałam resztki szparagów... Addio szparagi! - Nic nie może wiecznie trwać..., zanuciłam nieśmiało... I przygotowałam letnie lody z borówkami.
Składniki
- borówki 200 g
- mleko kokosowe 200 200 ml
- sok z limonki z 1/2
- miód akacjowy 2 łyżki
- forma na lody
Sposób przygotowania
- Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce przez godzinę i wlewamy do kielicha blendera.
- Borówki płuczemy, odsączamy z wody na sicie i osuszamy na ręczniku papierowym. Dodajemy do mleka razem z miodem i sokiem z limonki.
- Miksujemy 1 minutę i przelewamy masę do foremki na lody, wkładamy patyczki i zamrażamy w zamrażarce w temp. - 18 st. C przez kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!