1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Masala chai za kuchennymi drzwiami

Jesienno-zimowy czas... Koniec sezonu na pyszności z pola, sadu i łąki. Trzeba posiłkować się tym, co schowane, przetworzone i dostępne. Jest też kilka innych dokuczliwych dla mnie minusów. Dopada mnie przeziębienie, wirus, bakterie i nie wiem. co tam jeszcze. Przygotowuję wtedy koszyczek z czosnkiem, ziołami, miodem, cytrusami i korzeniami. Otulam się naturalnie. I stosuję totalne rozgrzewanie. Jednym z ulubionych sposobów na ocieplenie jest ta herbata. Bogactwo smaków i aromatów. Domowe potpourri.|Jesienno-zimowy czas... Koniec sezonu na pyszności z pola, sadu i łąki. Trzeba posiłkować się tym, co schowane, przetworzone i dostępne. Jest też kilka innych dokuczliwych dla mnie minusów. Dopada mnie przeziębienie, wirus, bakterie i nie wiem. co tam jeszcze. Przygotowuję wtedy koszyczek z czosnkiem, ziołami, miodem, cytrusami i korzeniami. Otulam się naturalnie. I stosuję totalne rozgrzewanie. Jednym z ulubionych sposobów na ocieplenie jest ta herbata. Bogactwo smaków i aromatów. Domowe potpourri.|Jesienno-zimowy czas... Koniec sezonu na pyszności z pola, sadu i łąki. Trzeba posiłkować się tym, co schowane, przetworzone i dostępne. Jest też kilka innych dokuczliwych dla mnie minusów. Dopada mnie przeziębienie, wirus, bakterie i nie wiem. co tam jeszcze. Przygotowuję wtedy koszyczek z czosnkiem, ziołami, miodem, cytrusami i korzeniami. Otulam się naturalnie. I stosuję totalne rozgrzewanie. Jednym z ulubionych sposobów na ocieplenie jest ta herbata. Bogactwo smaków i aromatów. Domowe potpourri.|Jesienno-zimowy czas... Koniec sezonu na pyszności z pola, sadu i łąki. Trzeba posiłkować się tym, co schowane, przetworzone i dostępne. Jest też kilka innych dokuczliwych dla mnie minusów. Dopada mnie przeziębienie, wirus, bakterie i nie wiem. co tam jeszcze. Przygotowuję wtedy koszyczek z czosnkiem, ziołami, miodem, cytrusami i korzeniami. Otulam się naturalnie. I stosuję totalne rozgrzewanie. Jednym z ulubionych sposobów na ocieplenie jest ta herbata. Bogactwo smaków i aromatów. Domowe potpourri.|Jesienno-zimowy czas... Koniec sezonu na pyszności z pola, sadu i łąki. Trzeba posiłkować się tym, co schowane, przetworzone i dostępne. Jest też kilka innych dokuczliwych dla mnie minusów. Dopada mnie przeziębienie, wirus, bakterie i nie wiem. co tam jeszcze. Przygotowuję wtedy koszyczek z czosnkiem, ziołami, miodem, cytrusami i korzeniami. Otulam się naturalnie. I stosuję totalne rozgrzewanie. Jednym z ulubionych sposobów na ocieplenie jest ta herbata. Bogactwo smaków i aromatów. Domowe potpourri.|Jesienno-zimowy czas... Koniec sezonu na pyszności z pola, sadu i łąki. Trzeba posiłkować się tym, co schowane, przetworzone i dostępne. Jest też kilka innych dokuczliwych dla mnie minusów. Dopada mnie przeziębienie, wirus, bakterie i nie wiem. co tam jeszcze. Przygotowuję wtedy koszyczek z czosnkiem, ziołami, miodem, cytrusami i korzeniami. Otulam się naturalnie. I stosuję totalne rozgrzewanie. Jednym z ulubionych sposobów na ocieplenie jest ta herbata. Bogactwo smaków i aromatów. Domowe potpourri.|Jesienno-zimowy czas... Koniec sezonu na pyszności z pola, sadu i łąki. Trzeba posiłkować się tym, co schowane, przetworzone i dostępne. Jest też kilka innych dokuczliwych dla mnie minusów. Dopada mnie przeziębienie, wirus, bakterie i nie wiem. co tam jeszcze. Przygotowuję wtedy koszyczek z czosnkiem, ziołami, miodem, cytrusami i korzeniami. Otulam się naturalnie. I stosuję totalne rozgrzewanie. Jednym z ulubionych sposobów na ocieplenie jest ta herbata. Bogactwo smaków i aromatów. Domowe potpourri.

Masala chai

 
Składniki
  • korzeń imbiru plaster
  • goździki 4 sztuki
  • czarny pieprz 4 ziarna
  • kolendra w ziarnkach 1/3 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
  • kardamon 4 ziarna
  • anyż 2 sztuki
  • kora cynamonu 2 laski
  • woda 250 ml
  • miód 1 łyżka
  • herbata (lub inna ulubiona) 1 łyżka
  • mleko migdałowe, kokosowe lub ryżowe 300 ml
Sposób przygotowania
  • Na patelnię wysypuję wszystkie przyprawy oprócz gałki i imbiru. Prażę, aż zaczną pachnieć.
  • Przekładam je do garnka i zalewam wrzącą wodą. Dodaję imbir i gałkę, gotuję i dodaję herbatę Przykrywam pokrywką, dodaję miód i odstawiam na 10 minut.
  • W osobnym garnku podgrzewam mleko.
  • Napar z korzeni i herbaty przelewam przez sitko do  filiżanek i dolewam gorące mleko. Mieszam i piję.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze