Miska wiosennych liści z kozim serem i oliwą

fot.Anna Kamińska

Wiosna nas zostawiła. Poszła sobie gdzieś dalej?
Ledwie porozwijała kwiaty pierwsze, zazieleniła trawniki i drzewa. I już słuch o niej zaginął. Ukryła się, a może zapomniała…

reklama

Zimny weekendowy poranek ledwie mnie z domu wyprowadził. A miałam nadzieję, że wyruszę na bazar w pełnym słońcu i z radością będę celebrować wiosenny czas. Liści nakupiłam zielonych, nowalijek pierwszych. Żeby wyrzucić z kuchni ten martwy czas. Zrobiłam sałatkę bardzo wiosenną i wypatruję pogodnego nieba. Może już za chwilę?

Miska wiosennych liści z kozim serem i oliwą

Składniki
twaróg kozi 300 g
zioła prowansalskie 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
oliwa EV 200 ml
liście rukoli, buraka liściowego i rukwi wodnej 150 g
Sposób przygotowania
Twaróg przełożyć na podwójną gazę, związać dość ciasno rogi gazy i zostawić na sicie, aby odsączyć nadmiar mleka. Wyjąć na miskę, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszać, formować kulki, które należy włożyć do szerokiego słoika i zalać oliwą. Odstawić na noc.
Liście wypłukać na sicie i zostawić do odsączenia. Przełożyć je do miski, Dodać kulki z koziego twarogu i polać oliwą, w której ser się marynował.