Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Młoda kapusta fusion za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • młoda kapusta główka
  • dymka pęczek
  • młoda marchewka pęczek
  • młody koperek pęczek
  • pomidory koktajlowe 200 g
  • olej sezamowy 2 łyżki
  • olej ryżowy 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • wino białe 100 ml
  • cukier 1 łyżka
  • sok i skórka otarta z limonki 1 sztuka
  • sól i pieprz
  • sezam czarny do posypania

ANNA.KAMINSKA
Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach. Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny. Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.

Zawiązują się przy tej okazji nowe znajomości. Ze sprzedawcami i kupującymi. Wymieniamy się pysznymi przepisami. Poznajemy to i owo z naszych kuchennych przygód. Wracam jak zwykle z nadmiarem zakupów… I  chcę w pierwszej kolejności zająć się kapustą. Młodą ,zieloną, przyjemnie chrupiącą na surowo. Kapuściane mam myśli? Tak!  

Sposób przygotowania:

  • Kapustę umyć i pokroić na paski. Obrać marchewki, pokroić na talarki. Pokroić drobno dymkę razem ze szczypiorem.
  • Do garnka z grubym dnem wlać olej sezamowy i ryżowy. Dodać dymkę i marchewkę. Podsmażyć 5 minut.
  • Wrzucić pokrojoną kapustę. Dodać cukier i sos sojowy. Poddusić, mieszając.
  • Wlać wino, dodać sok i skórkę z limonki, pieprz. Gotować na małym ogniu do czasu, kiedy kapusta będzie prawie miękka.
  • Dodać przekrojone na pół pomidory. Doprawić solą. Gotować, aż kapusta będzie całkiem miękka.
  • Posiekać koper,dodać do kapusty,wymieszać.
  • Podawać od  razu posypaną sezamem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI