Młoda kapusta fusion za kuchennymi drzwiami

ANNA.KAMINSKA

Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.

reklama

Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.

Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.|Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.

Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.

Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.|Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.

Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.

Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.|Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.

Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.

Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.|Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.

Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.

Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.|Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.

Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.

Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.
Zawiązują się przy tej okazji nowe znajomości. Ze sprzedawcami i kupującymi. Wymieniamy się pysznymi przepisami. Poznajemy to i owo z naszych kuchennych przygód. Wracam jak zwykle z nadmiarem zakupów… I chcę w pierwszej kolejności zająć się kapustą. Młodą ,zieloną, przyjemnie chrupiącą na surowo. Kapuściane mam myśli? Tak!  

Składniki
  • młoda kapusta główka
  • dymka pęczek
  • młoda marchewka pęczek
  • młody koperek pęczek
  • pomidory koktajlowe 200 g
  • olej sezamowy 2 łyżki
  • olej ryżowy 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • wino białe 100 ml
  • cukier 1 łyżka
  • sok i skórka otarta z limonki 1 sztuka
  • sól i pieprz
  • sezam czarny do posypania
Sposób przygotowania
  • Kapustę umyć i pokroić na paski. Obrać marchewki, pokroić na talarki. Pokroić drobno dymkę razem ze szczypiorem.
  • Do garnka z grubym dnem wlać olej sezamowy i ryżowy. Dodać dymkę i marchewkę. Podsmażyć 5 minut.
  • Wrzucić pokrojoną kapustę. Dodać cukier i sos sojowy. Poddusić, mieszając.
  • Wlać wino, dodać sok i skórkę z limonki, pieprz. Gotować na małym ogniu do czasu, kiedy kapusta będzie prawie miękka.
  • Dodać przekrojone na pół pomidory. Doprawić solą. Gotować, aż kapusta będzie całkiem miękka.
  • Posiekać koper,dodać do kapusty,wymieszać.
  • Podawać od razu posypaną sezamem.