Mus z cieciorki i anchovies z kolendrą i miętą

Ciągle poszukuję smaków… Starych: z dzieciństwa, z podróży, z restauracji. Poszukiwania wieńczę sukcesem ale też porażką. Nie jest łatwo w czasach ignorancji etyki i jakości dorównać ideałowi. Nowych, bo kuchnia to pole ciągłych eksperymentów. Czasami udanych, czasami porzuconych, aby kiedyś znowu do nich wrócić. Impulsem może być wszystko. Nowy talerz kupiony na wyprzedaży lub drogi nóż do sera. Wyprawa na targ, rozmowa telefoniczna na temat wspólnej kolacji czy fragment książki… Smaki łączę odważnie, to znowu zachowawczo. Nie ma reguły, jasnego klucza. Jest za to ciekawie.|Ciągle poszukuję smaków… Starych: z dzieciństwa, z podróży, z restauracji. Poszukiwania wieńczę sukcesem ale też porażką. Nie jest łatwo w czasach ignorancji etyki i jakości dorównać ideałowi. Nowych, bo kuchnia to pole ciągłych eksperymentów. Czasami udanych, czasami porzuconych, aby kiedyś znowu do nich wrócić. Impulsem może być wszystko. Nowy talerz kupiony na wyprzedaży lub drogi nóż do sera. Wyprawa na targ, rozmowa telefoniczna na temat wspólnej kolacji czy fragment książki… Smaki łączę odważnie, to znowu zachowawczo. Nie ma reguły, jasnego klucza. Jest za to ciekawie.

reklama

Składniki
  • cieciorka ugotowana na parze 250g
  • fileciki anchois 6 sztuk
  • oliwa z pierwszego tłoczenia 2 łyżki
  • czerwona świeża papryka połowa
  • dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
  • mielony kumin i chili po jednej łyżeczce
  • liście świeżej kolendry i mięty 2 łyżki
  • sól wędzona do smaku
  • grillowane kromki bagietki na zakwasie do podania
Sposób przygotowania
  • Cieciorkę, oliwę, kumin i chili zmiksować w blenderze.
  • Anchois pokroić i dodać do masy.
  • Dodać dymkę ze szczypiorkiem i paprykę, drobno pokrojone.Wymieszać.
  • Dodać soli do smaku, dorzucić pokrojone liście kolendry i mięty. Wymieszać.
  • Ewentualnie dodać do smaku chili.
  • Zgrillować kromki bagietki, a mus przełożyć do naczynia. Gotowe!