Naleśniki z kurkami na winie za kuchennymi drzwiami

fot. Anna Kamińska

Całkiem niedawno wpadła mi w ucho informacja, że Polacy kochają grzybobranie.
Nawet Ci, którzy na co dzień niechętnie poruszają nogami, do lasu pędzą chyżo w poszukiwaniu grzyba.
Jesienią budzi się w nich duch piechura i są w stanie przedreptać kilometry lasu w poszukiwaniu uroczych kapeluszy.
Niektórym nie chodzi nawet o wielki zbiór i pełen kosz. Wystarczy niewielka ilość, aby tylko z własnych grzybów upiec tartę lub usmażyć omlet dla dwojga.
Ale są i tacy, którzy nie wrócą do domu przed zmierzchem, jeżeli ich kosz nie zapełni się grzybowym runem.

reklama

Jedno jest pewne, kiedy lato przechodzi w jesień, w Polakach budzi się grzybowy zwierz. Co mogę potwierdzić niezliczoną ilością aut parkujących przy każdej leśnej drodze. I choć grzybów tej jesieni zbyt mało, to każdy miłośnik grzybobrania i tak weekendowy poranek spędza w lesie. Chodzą nawet słuchy, że z tego powodu pojawiły się na naszych targowiskach nienaturalnie duże chińskie grzyby!
Nie widziałam takich, ale  dostałam na pewno polskie kurki.
Darz bór!

Naleśniki  z kurkami na winie

Składniki
  • Naleśniki
  • maka 2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • mleko 1 i 1/2 szklanki
  • woda gazowana 1 i 1/2 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • szczypta szczypta
  • kurki 250 g
  • klarowane masło do smażenia
  • Kurki na winie
  • szalotka 1 sztuka
  • czosnku 1 ząbek
  • natka pietruszki 2 pęczki
  • sól i pieprz do smaku
  • białego półwytrawnego wina 50 ml
  • klarowane masło do smażenia, 1 łyżka
Sposób przygotowania
  • NALEŚNIKI

Jajka z solą ubijamy trzepaczką lub miksujemy. Dosypujemy mąkę, wlewamy mleko i wodę, dodajemy rozpuszczone chłodne masło. Ubijamy lub miksujemy na jednolitą masę, która powinna być dość rzadka.
Robimy test łyżki: jeżeli ciasto z niej spływa, jest idealne do smażenia naleśników.
Patelnię smarujemy delikatnie masłem klarowanym i smażymy cienkie placki.
Układamy je na talerzu jeden na drugim. Przykrywamy drugim talerzem, aby były ciepłe.

 

  • KURKI

Szalotkę kroimy w piórka, czosnek na plasterki.
Kurki oczyszczamy zwilżonym recznikiem papierowym.
Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy na płycie.
Wykładamy na nią masło klarowane, szalotkę, natkę i czosnek. Szklimy je.
Dodajemy grzyby i smażymy na większym ogniu ze wszystkich stron. Podlewamy białym winem i zostawiamy, aż wino prawie się zredukuje. Doprawiamy sola i pieprzem.
Na każdy naleśnik wykładamy 2 łyżki kurek i składamy. Układamy na półmisku i dekorujemy pozostałymi kurkami.