Naleśniki z zielonym farszem

fot. Anna Kamińska

Mam parcie na zielone. Obserwuję swój trawnik przed domem. Zmienia się z dnia na dzień. Zielenieje w oczach! Na kuchennym parapecie prowadzę uprawy rzeżuchy, szczypiorku i niedźwiedziego czosnku. Skubiemy je ile się da. Dokładamy do porannych talerzy, do sałatek i kanapek na wynos.
Kręci nas zielone jedzenie. Na straganach przednówkowe resztki zeszłorocznych warzyw, ale między nimi zielone! Szpinak, awokado, jarmuż. Znoszę te zieloności do domu jak sroka sreberka. Robię z nich koktajle, tarty albo naleśniki!

reklama

Składniki
naleśnikowe ciasto:
mąka pszenna 150 g
mleko 100 ml
jajo ze wsi
woda gazowana 150 ml
szczypta soli morskiej
olej roślinny do smażeniazielony farsz: liście szpinaku 300 g, liście jarmużu 100 g, liście czosnku niedźwiedziego 50 g, szczypiorek 50 g, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, oliwa do smażenia, szczypiorek do posypania naleśników
Sposób przygotowania

NALEŚNIKI: Mąkę przesiewamy do kielicha blendera razem z solą, dolewamy mleko i wodę i jajo. Miksujemy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem za pomocą pędzelka, wylewamy porcjami ciasto i smażymy cienkie naleśniki. Układamy je jeden na drugim. FARSZ: Liście szpinaku i jarmużu dokładnie myjemy i osuszamy na kuchennym ręczniku. Siekamy je razem z dzikim czosnkiem i szczypiorkiem. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy posiekany czosnek, a następnie posiekane zielone liście. Dusimy, aż liście zmiękną. Doprawiamy je solą i pieprzem. Zielony farsz układamy na naleśnikach i składamy je w koperty. Podsmażamy na oliwie i podajemy posypane szczypiorkiem.